Twee Golden Globes voor Elle van Paul Verhoeven

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven heeft vannacht een Golden Globe voor beste buitenlandse film gewonnen voor de Franse film Elle. La La Land won de prijs voor beste musicalfilm en ontving Golden Globes in alle categorieën waarvoor de musical genomineerd was. Moonlight werd uitgeroepen tot beste dramafilm.

Regisseur Paul Verhoeven had er niet op gerekend dat hij een Golden Globe zou winnen voor zijn Franse thriller Elle. ,,Het was echt een verrassing”, vertelde hij vlak na de uitreiking voor de camera van René Mioch. ,,Er was zoveel interesse voor de Duitse komedie Toni Erdmann, en de regisseuse is zo’n aardige vrouw. Natuurlijk dacht ik dat de prijs naar haar toe zou gaan, ik had het haar ook van harte gegund.”

De 78-jarige regisseur moest zichzelf ‘bij elkaar rapen voor de microfoon, om me te herinneren wat ik moest zeggen’. ,,Hoeveel keren ik in mijn leven niet ben afgeserveerd, zowel hier als in Holland. Het is dan heel leuk om eindelijk een keer iets te krijgen.”

Uitbundig
Zowel op het podium als tijdens het interview prijst Verhoeven uitbundig zijn hoofdrolspeelster, Isabelle Huppert. De Franse actrice kreeg ook een Golden Globe, de eerste in haar lange carrière. ,,Het succes van de movie komt voor 80 procent van Huppert. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die zó getalenteerd is. Zij is veel getalenteerder dan ik.”

Editor Job ter Burg, naast Verhoeven de enige andere Nederlander die aan Elle meewerkte, was niet van plan de uitreiking van de Golden Globes te gaan kijken. Maar een voorgevoel adviseerde hem toch wakker te blijven. ,,Het is heel raar om opeens stijf van de adrenaline te staan”, vertelt hij lachend tegen entertainmentfeed BuzzE. ,,Dit is vermoedelijk de grootste prijs die een film waar ik aan heb meegewerkt ooit heeft gewonnen.”

Ter Burg heeft kort sms-contact met Verhoeven gehad. ,,Ik heb hem gefeliciteerd, en ik kreeg een uitroepteken van hem terug. Als je gewonnen hebt, wordt er vermoedelijk van alle kanten aan je getrokken.”

Huppert
Elles hoofdrolspeler Isabelle Huppert won de prijs voor beste vrouwelijke actrice. In haar dankwoord zei ze: ‘Dank dat ik als Franse actrice voor een film kan winnen van een Nederlandse regisseur hier in de Verenigde Staten.’ Elle gaat over een vrouw die verkracht wordt in haar huis in Parijs. Verhoeven bedankte in Beverly Hills in zijn toespraak de jury van de Golden Globes omdat ze zich niet liet afschrikken door het moeilijke thema. ‘Thanks for being so open minded.’ Er was enkele weken geleden veel kritiek toen bleek dat Elle de shortlist van de Oscars niet had gehaald. Verhoeven sprak ook zijn uitgebreide dank uit aan hoofdrolspeelster Huppert.

De Nederlandse regisseur versloeg met zijn controversiële film onder meer de Duitse favoriet, de komedie Toni Erdmann. De 78-jarige Verhoeven was eenmaal eerder genomineerd voor een Golden Globe: in 1980 maakte Soldaat van Oranje kans op het beeldje. Toen viste Verhoeven achter het net. Het is de eerste speelfilm van de Nederlander in tien jaar tijd. De film ging eerder dit jaar in première op het fillmfestival van Cannes en werd ook daar zeer enthousiast ontvangen.

La La Land
Grote winnaar was in de nacht van zondag op maandag La La Land, die de Golden Globe voor beste musical- of komediefilm won. De musical won alle prijzen waarvoor hij genomineerd was.

Ryan Gosling kreeg zijn eerste Golden Globe voor zijn hoofdrol in de musical La La Land. Gosling speelt in de film een jazzpianist die verliefd wordt op een actrice. Emma Stone won voor haar rol de Golden Globe voor beste actrice in een musical. De film is in zeven categorieën genomineerd. Damien Chazelle won met La La Land de Golden Globe voor beste regisseur.

Moonlight, over de jeugd van een donkere homoseksuele jongen in een achterstandswijk, werd uitgeroepen tot beste dramafilm van het jaar. Het was de enige prijs die Moonlight won; in de andere vijf categorieën moest de film het afleggen tegen La La Land.

The Crown
De Netflix-serie The Crown werd bekroond als beste dramaserie. De serie gaat over de Britse koningin Elizabeth. Actrice Claire Foy kreeg een prijs voor haar vertolking.

In Beverly Hills ging de uitreiking van de Golden Globes van start onder extra beveiliging – naar aanleiding van de aanslagen in Europa en de schietpartij in Florida afgelopen week. Niet alle sterren konden door de lange beveiligingsrijen op tijd binnen zijn voor de hapjes en drankjes voorafgaand aan het feest. Presentator Jimmy Fallon begon de uitreiking van de prominente televisie- en filmprijzen met een parodie op grote kanshebber La La Land.

Afrikaans-Amerikaanse acteurs
De serie Atlanta won de prijs voor beste komedieserie op televisie. Atlanta versloeg ‘black-ish’, Veep, Mozart in the Jungle en Transparent. De miniserie American Crime Stories: The People vs OJ Simpson won twee Golden Globes. De serie, die de rechtszaak tegen sportlegende OJ Simpson reconstrueert, won de prijzen voor beste kortlopende serie en beste actrice in een kortlopende serie. Deze prijs ging naar Sarah Paulson, die de rol van openbaar aanklager Marcia Clark vertolkt. Zij versloeg onder meer Charlotte Rampling (London Spy) en Kerry Washington (Confirmation). De makers van de serie beklemtoonden dat het verhaal van OJ Simpson laat zien dat rechtspraak niet blind is voor ‘ras of geslacht’.

Verder gingen er twee prijzen naar series met Afrikaans-Amerikaanse acteurs. Atlanta, over twee broers die het proberen te maken in de rapscene, werd bekroond als beste komedieserie. En actrice Tracee Ellis Ross won de prijs voor beste actrice in de serie Black-ish, over een middleclass Amerikaans gezin. In beide dankwoorden prezen de winnaars het feit dat Hollywood het afgelopen jaar meer oog had voor verhalen van donkere Amerikanen.

Voorlopig overzicht Golden Globes:

Films
– Beste actrice: Isabelle Huppert in Elle.
– Beste acteur in musical of comedy: Ryan Gosling in La La Land.
– Mannelijke bijrol: Aaron Taylor-Johnson in Nocturnal Animals.
– Vrouwelijke bijrol: Viola Davis in Fences.
– Original Score: Justin Hurwitz in La La Land.
– Original Song: ‘City of Stars’ in La La Land.
– Beste animatiefilm: Zootopia.

Televisieseries
– Beste dramaserie: The Crown
– Actrice in dramaserie: Claire Foy in The Crown.
– Acteur in dramaserie: Billie Bob Thornton in Goliath.
– Tv-serie – musical of komedie: Atlanta
– Actrice in komedieserie: Tracee Ellis Ross in ‘black-ish’.
– Tv-film of miniserie:  The People v. O.J. Simpson: American Crime Story.
– Actrice in tv-film of miniserie: Sarah Paulson in The People v. O.J. Simpson: American Crime Story.
– Mannelijke bijrol in tv-film of miniserie: Hugh Laurie in The Night Manager.

Bron: AD