Openingsfilm IFFR 2017: LEMON

Over minder dan drie weken is het al zo ver: op 25 januari gaat de 46ste editie van IFFR van start! De openingsfilm is Lemon, een indrukwekkend debuut van Janicza Bravo en een geestig en nietsontziend portret van een sympathieke mislukkeling. De film gaat in aanwezigheid van cast en crew in internationale première.

In Lemon loopt het leven van Isaac, een sukkelige veertiger uit Los Angeles, niet zoals hij wil. Acceptatie is niet zijn sterkste punt, maar toch zal hij het op een dag onder ogen moeten zien: zijn vriendin is weg en komt niet meer terug. En als je alleen nog maar gecast wordt voor reclamecampagnes over ziektes, kun je ook moeilijk blijven volhouden dat je acteercarrière in de lift zit. Co-scenarist Brett Gelman (Dinner with Brett Gelman, Married), Janicza Bravo’s echtgenoot, speelt zonder enige gêne de hoofdrol in deze gortdroge tragikomedie. Daarnaast schitteren onder anderen Judy Greer (Ant-Man, The Descendants), Nia Long (The Fresh Prince of Bel-Air, Boiler Room) en Michael Cera (Juno, Arrested Development).

Janicza Bravo (1981), die met haar korte film Gregory Go Boom (2013) de juryprijs won op het Sundance Film Festival, plaatst zich in een lange traditie van Amerikaanse onafhankelijke filmmakers, maar vindt ook haar eigen stem. De filmmaker groeide afwisselend op in Panama en Brooklyn en studeerde theaterregie en design aan de Playwrights Horizons Theater School in New York. Na haar opleiding werkte ze als stylist en ontwerper, maar ontwikkelde zich al snel als filmmaker. Haar eerste korte film Eat ging in 2011 in première tijdens South by Southwest (SXSW). Haar derde korte film Pauline Alone kwam uit in 2014, hetzelfde jaar dat ze door Filmmaker Magazine’s werd uitgeroepen tot een van de ‘25 New Faces of Independent Film’. 2016 was een druk jaar voor Bravo. Naast haar eerste speelfilm Lemon lanceerde ze hetzelfde jaar ook twee korte films: Hard World for Small Things en Woman in Deep. Tevens regisseerde ze Juneteenth, aflevering 9 van de televisieserie Atlanta.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “Janicza Bravo is het soort filmmaker dat met liefde voor film en mens op geheel eigen wijze een hedendaags beeld kan scheppen. Met haar debuut Lemon verhaalt ze op frisse, grappige en soms pijnlijke wijze van mensen verloren in hun eigen wereld. We zijn trots met haar film het festival te kunnen openen.”

De openingsfilm wordt op woensdag 25 januari in de Doelen vertoond.

Bron: IFFR