NPO keert zich fel tegen transparantie-plan Dekker

Shula Rijxman, de grote baas van de NPO, heeft een brief gestuurd aan staatssecretaris Sander Dekker (Media). Daarin keert ze zich fel tegen zijn plan voor een transparantere NPO. Dat heeft de NPO laten weten. Dekker werkt aan wetgeving die de NPO verplicht om openheid van zaken te geven over zaken als topsalarissen en programmakosten als politiek Den Haag daarom vraagt. De NPO wil echter dat de in de Mediawet verankerde onafhankelijkheid van de NPO behouden blijft.

Voorstellen om kosteninformatie op titelniveau te rapporteren aan het parlement, brengt wat de NPO betreft de onafhankelijkheid van de publieke omroep in gevaar. “Wanneer er bijvoorbeeld aan de hand van kosteninformatie een politieke discussie ontstaat over de vraag of een bepaald programma te veel of te weinig heeft gekost, of dat het geld beter aan andere programma’s besteed had kunnen worden.”

Onafhankelijke journalistieke programma’s mogen nooit een speelbal worden van politieke discussie, vindt de NPO. “De NPO moet in het maken van financiële en programmatische keuzes altijd onafhankelijk kunnen blijven ten aanzien van overheid, politiek en commercie. Een benadering die in de ons omringende landen ook wordt gevolgd. Wat de NPO betreft is dit juist vandaag de dag belangrijker dan ooit tevoren.”

De NPO benadrukt dat er al toezicht is op haar uitgaven, namelijk door het Commissariaat voor de Media toe. Het Commissariaat kan alle informatie opvragen die nodig is voor het uitoefenen van deze taak, ook op titelniveau.

De brief van Rijxman kunt u hier lezen.

Bron: Mediacourant.nl