Nederlandse coproducties naar Sundance

Diverse Nederlandse coproducties zijn geselecteerd voor het Sundance Film Festival in januari. Filmproducent Submarine heeft aangekondigd dat twee producties van het bedrijf dit jaar hun wereldpremière gaan beleven op het prestigieuze festival. De documentaire NOBODY SPEAK: Hulk Hogan, Gawker and Trials of a Free Press is geselecteerd voor de US Documentary competitie. De documentaire WINNIE is geselecteerd voor de World Cinema Documentary competitie. Ook het Nederlandse productiebedrijft Revolver Amsterdam ziet twee internationale speelfilms geselecteerd die hun wereldpremière binnen de World Cinema Dramatic Competitie beleven: I DREAM IN ANOTHER LANGUAGE en DON’T SWALLOW MY HEART, ALLIGATOR GIRL.

NOBODY SPEAK: Hulk Hogan, Gawker and Trials of a Free Press
De journalistiek ligt onder vuur. Miljardairs als Peter Thiel, Sheldon Adelson en Donald Trump hebben de pers bedreigd of proberen het rechtssysteem te gebruiken om critici het zwijgen op te leggen. NOBODY SPEAK vertelt het verhaal van de sensationele rechtszaak van Hulk Hogan versus Gawker en onderzoekt de gevaren voor de persvrijheid tijdens het komende presidentschap van Trump. Regie: Brian Knappenberger; geproduceerd door Brian Knappenberger – Luminant Media (USA) en Femke Wolting & Bruno Felix – Submarine (Nederland).

WINNIE
Terwijl haar man 27 jaar in de gevangenis zat, en paradoxaal genoeg veilig was en gevrijwaard van alle conflicten, stortte Winnie Mandela zich in een leven van strijd en geweld. In tegenstelling tot de voortdurende demonisering vanuit het buitenland is het respect wat zij geniet onder diegenen die haar strijd voortzetten in Zuid Afrika intrigerend. De film vertelt voor het eerst het meeslepende verhaal van Winnie’s radicale leven, waarbij alle beschuldigingen en aanklachten die haar in een kwaad daglicht stelden, vanuit de context van de tijd herzien worden. Regie: Pascale Lamche; geproduceerd door Christoph Jörg – Pumpernickel Films (Frankrijk), Femke Wolting & Bruno Felix – Submarine (Nederland) en Steven Markovitz – Big World Cinema (Zuid-Afrika).

THE WOUND

De Nederlands-Zuid-Afrikaanse co-productie THE WOUND (OAK PICTURES) vertelt het verhaal van de jeugdige fabrieksarbeider Xolani (muzikant Nakhane Touré), die naar het platteland terugkeert om zich met een stel andere tienerjongens ritueel te laten besnijden, maar vervolgens met de stadsbewoners in conflict komt. De Nederlandse cameraman Paul Ozgur, die een Gouden Kalf-nominatie kreeg voor PRINS, heeft de film geschoten, regie is in handen van John Trengrove.

I DREAM ANOTHER LANGUAGE
I DREAM ANOTHER LANGUAGE van de Mexicaanse regisseur Ernesto Contreras vertelt het verhaal over een linguïst die een mysterieuze, inheemse taal wil onderzoeken, om er erachter te komen dat de twee laatste sprekers vijftig jaar geleden ruzie hadden en weigeren met elkaar te praten. Eerdere films van de regisseur werden vertoond op festivals als Cannes en in 2008 won de regisseur de Jury Award met zijn debuutfilm.

DON’T SWALLOW MY HEART, ALLIGATOR GIRL
DON’T SWALLOW MY HEART, ALLIGATOR GIRL van de Braziliaanse regisseur Felipe Braganca werd gerealiseerd met steun van het Hubert Bals Fonds, muziek werd gecomponeerd door Nederlands talent Baris Akardere (aka Sotu the Traveller). De film vertelt het liefdesverhaal van een Braziliaanse jongen en een Paraguayaans meisje op de grens tussen beide landen, een gebied met een gewelddadig verleden. Eerdere films van de regisseur werden geselecteerd voor onder andere Cannes en Berlinale.

Het Sundance Film Festival wordt jaarlijks gehouden in Park City, Utah en heeft de afgelopen decennia vele toonaangevende onafhankelijke films een podium geboden, waaronder recent BOYHOOD, BEASTS OF THE SOUTHERN WILD en WHIPLASH. De komende editie vindt plaats van 19 tot en met 29 januari 2017.

Bron: NFF