IFFR geeft draai aan innovatieplatform Propellor

Het International Film Festival Rotterdam en drie Europese partners slaan de handen ineen om ‘de filmindustrie klaar te stomen voor de toekomst’. Met de Propellor Film Tech Hub willen het Copenhagen International Documentary Festival (CPH:DOX), de European Film Market (EFM) van de Berlinale, Cinemathon en het IFFR een belangrijke nieuw innovatieplatform oprichten.

Propellor moet een plek worden waar alle partijen die betrokken zijn bij de productie, distributie en exploitatie van films samenwerken aan nieuwe bedrijfsmodellen. Want dat is hard nodig in een sector waar de traditionele modellen onder druk staan, aldus het IFFR in een persverklaring. Dat komt onder meer door ‘veranderende kijkgewoonten’ en ‘de overproductie van films’.

In de komende editie van Holland Film Nieuws – die 15 december uitkomt – zegt IFFR-directeur Bero Beyer daarover: ‘We zitten met z’n allen op een smeltende ijsschots. Met Propellor gaan we een vlot bouwen.’

‘Propellor neemt bewezen innovatiestrategieën uit de start-upwereld over en richt zich op het snijvlak van film en technologie als voedingsbodem voor nieuwe bedrijfsmodellen.’ Dat betekent onder meer dat men wil kijken hoe nieuwe technieken en maatschappelijke trends bestudeerd en gebruikt kunnen worden om de filmsector vooruit te helpen. En er moet vooral worden samengewerkt.

De vier organisatoren gaan in 2017 meerdere gezamenlijke evenementen organiseren.De aftrap van Propeller vindt plaats in Rotterdam van 31 januari tot 1 februari. De tweede sessie – Speednic – staat gepland voor 14 februari in Berlijn. Kopenhagen wordt de derde plek. Daar vindt van 17 tot en met 19 maart Springboard plaats. Een tweede editie van Springboard, wederom in Berlijn, is ingeroosterd voor 28 tot en met 30 april. In de zomer volgt er nog een zogeheten bootcamp.

Bron: Holland Film Nieuws