Zeven Marilyn Monroe-klassiekers in EYE

EYE vertoont in december en januari zeven Marilyn Monroe-klassiekers die haar kwaliteiten als actrice laten zien. EYE is filmpartner van de tentoonstelling 90 Jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, die vanaf 1 oktober te bezoeken is. In 2016 zou Marilyn Monroe 90 jaar zijn geworden. Vandaag de dag wordt de naam ‘Marilyn Monroe’ gezien als synoniem voor schoonheid, sensualiteit en erotiek. De films in EYE laten zien dat Monroe ook een briljante comédienne en serieuze actrice was.

“I don’t mind making jokes, but I don’t want to look like one.”
Marilyn Monroe

Marilyn Monroe is altijd populair gebleven en uitgegroeid tot een waar icoon. Ook al duurde haar filmcarrière maar kort (ruim een decennium), ze was alom aanwezig in film, literatuur, fotografie en kunst, zoals het werk van Andy Warhol, Norman Mailer en Billy Wilder laten zien. Haar imago als seksbom, über-blondine en fotomodel maakte haar immens populair, maar leverde haar ook tal van vooroordelen op. En dit beeld van Marilyn Monroe ontnam het zicht op een actrice die er alles aan deed om in haar vak serieus genomen te worden. Wie beter kijkt ziet een goede comédienne en een moderne actrice met een naturalistische stijl.

Twee voorbeelden van films die EYE ook in eigen collectie heeft: in Billy Wilders Some Like It Hot (1959) is ze goed op dreef als zangeres met liefdesverdriet, en vormt ze met haar goede timing een mooi stel met Tony Curtis en Jack Lemmon. In The Misfits (John Huston, 1961) speelt ze eigenlijk zichzelf als de onzekere psychisch labiele Roslyn. Alleen al die dubbeling met het echte leven maakt haar rol in The Misfits memorabel, en laat op tragische wijze zien wat ze eigenlijk in huis had als actrice. Helaas was het haar laatste film. Monroe stierf in 1962.

“She was an absolute genius as a comedic actress, with an extraordinary sense for comedic dialogue. It was a God-given gift… Nobody else is in that orbit; everyone else is earthbound by comparison.”—Billy Wilder

Vertoonde films
Niagara (1953, Henry Hathaway)
Gentlemen Prefer Blondes (1953, Howard Hawks)
How to Marry a Millionaire (1953, Jean Negulesco)
The Seven Year Itch (1955, Billy Wilder)
Bus Stop (1956, Joshua Logan)
Some Like it Hot (1959, Billy Wilder)
The Misfits (1961, John Huston)

Bron: EYE