Nederlandse film Layla M. wint Ierse prijzen

Regisseur Mijke de Jong en actrice Nora el Koussour hebben dit weekeinde allebei een Angela Award gewonnen voor hun film Layla M.

De prestigieuze prijzen worden elk jaar uitgereikt op het Subtitle European Film Festival, dat jaarlijks in de Ierse stad Kilkenny plaatsvindt. Dat heeft distributeur Cinemien dinsdag bekendgemaakt.

Layla M. vertelt over een 18-jarig islamitisch meisje uit Amsterdam-West dat langzaam radicaliseert omdat ze zich buitengesloten voelt door zowel de samenleving als haar familie. In talloze grote theaters werden de afgelopen twee weken extra voorstellingen ingepland omdat veel jongeren de film wilden zien.

Filmfestivals
De film was eerder al te zien op grote festivals als Toronto, Londen en Chicago en kreeg vrijwel overal goede recensies. Ook Nederlandse critici prezen het ‘uitgesproken en actuele’ verhaal en hoofdrolspeelster Nora El Koussour, die met de titelrol haar debuut maakt.

Nederland valt vaak in de prijzen in Kilkenny. Vorige jaar kreeg acteur Raymond Thiry (Penoza) een oeuvreprijs en werd Gijs Naber onderscheiden voor zijn hoofdrol in de komedie Aanmodderfakker. Eerder gingen ook Marwan Kenzari en Hannah Hoekstra met een Angela Award naar huis.

Bron: De Telegraaf