Nederlands publiek omarmt Gouden Palm winnaar I, DANIEL BLAKE

I, DANIEL BLAKE, de nieuwste film van gerenommeerd regisseur Ken Loach (JIMMY’S HALL, THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY) is groot favoriet bij het Nederlandse publiek. Sinds de bioscooprelease op 24 november heeft de film, inclusief voorpremières, al ruim 25.000 bezoekers getrokken. Dit is de beste opening ooit voor een Loach film in Nederland.

Al vóór de officiële release op 24 november bleek de Gouden Palm winnaar van Cannes zeer geliefd bij het Nederlandse publiek. Het sociale drama won de publieksprijs tijdens Film by the Sea in Vlissingen en tijdens De Hoornse Filmdagen. Ook op het Noordelijk Film Festival werd de film bekroond met de publieksprijs. Hier kreeg I, DANIEL BLAKE een gemiddeld cijfer van 9.7, het hoogste cijfer ooit gegeven op het festival. In sneak previews door het hele land kreeg de film van het publiek lovende beoordelingen als ‘geweldig’ en ‘onmisbaar’.

I, DANIEL BLAKE gaat over de 59-jarige Daniel Blake die zijn brood verdient als timmerman. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep op de staat moet doen. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Ze steunen elkaar en vinden samen hun waardigheid terug. Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand en maken van I, DANIEL BLAKE een oprechte en emotionele film.

Zoals we gewend zijn van Loach neemt hij het op voor de gewone man die stand moet houden in het hedendaagse Engeland. Loach heeft in zijn 52-jarige filmcarrière als meer dan dertig films gemaakt en won meerdere malen een prijs voor zijn gehele oeuvre waaronder de Lifetime Achievement Award op de Europese Film Awards (2009), de Robert Bresson-Prijs in Venetië (2012), en de Honorary Gouden Beer in Berlijn (2014).

I, DANIEL BLAKE is ook in het buitenland geliefd en won de publieksprijs op het filmfestival van Locarno en op het filmfestival van San Sebastian. Tevens is de film vier keer genomineerd voor een European Film Award en zeven keer voor een British Independent Film Award. Eerder won de film de felbegeerde Gouden Palm tijdens het Filmfestival van Cannes.

I, DANIEL BLAKE is momenteel in 40 bioscopen door heel Nederland te zien.

Bron: Cinéart