Winnaars IDFA 2016

Op woensdag 23 november zijn in de Stadsschouwburg in Amsterdam de winnaars bekendgemaakt van de verschillende competitieprogramma’s. Per competitie werden er twee prijzen uitgereikt: een prijs voor de beste film en een speciale juryprijs. Nowhere to Hide van Zaradasht Ahmed won de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary en Still Tomorrow van Jian Fan won de IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary.

De prijs voor de beste Nederlandse documentaire ging naar Reber Dosky voor Radio Kobanî. Stranger in Paradise van Guido Hendrikx, waarmee het festival opende, ontving de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary.
Aan het begin van de avond reikte Heddy Honigmann de Prins Bernhard Cultuurfonds Documentary Award (€ 50.000) uit aan filmmaker Ester Gould.

IDFA Award for Best Feature-Length Documentary
Zaradasht Ahmed won de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (€ 12.500) voor Nowhere to Hide(Noorwegen/Zweden). De film is een ooggetuigenverslag van een Iraakse verpleegkundige die moet vluchten als zijn woonplaats in handen valt van IS.

Daarnaast reikte de jury de IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary (€ 2.500) uit aan Still Tomorrow (China) van Jian Fan. De documentaire is een portret van de Chinese dichter Xiuhua Yu, die van gehandicapte boerin, gevangen in een liefdeloos huwelijk, uitgroeit tot internetsensatie en lieveling van de Chinese media.

IDFA DocLab Award for Digital Storytelling
De IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (€ 5.000) ging naar Deprogrammed (Canada) van Mia Donovan.
Ali Eslami ontving de Scenic IDFA DocLab Immersive Non-Fiction Award (€ 2.500) voor DeathTolls Experience (Iran).

IDFA Award for First Appearance
De IDFA Award for First Appearance (€ 7.500) werd uitgereikt aan Sine Skibsholt voor Who We Were (Denemarken).

De Special Jury Award for First Appearance (€ 2.500), ter nagedachtenis aan Peter Wintonick, ging naar Plastic China (China) van Jiu-liang Wang. Plastic China kwam tot stand met een financiële bijdrage van het IDFA Bertha Fund.

IDFA Award for Best Mid-Length Documentary
Tali Shemesh en Asaf Sudry wonnen de IDFA Award for Best Mid-Length Documentary (€ 10.000) voor Death in the Terminal(Israël).

Ksenia Okhapkina won de IDFA Special Jury Award for Mid-Length Documentary (€ 2.500) voor Come Back Free (Estland).

Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary
De Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary (€ 7.500) ging naar Radio Kobanî van Reber Dosky. Guido Hendrikx ontving de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary (€ 2.500) voor Stranger in Paradise.

Guido Hendrikx ontving de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary (€ 2.500) voor Stranger in Paradise.

ARRI IDFA Award for Best Student Documentary
De ARRI IDFA Award for Best Student Documentary (€ 5.000) ging naar When Will This Wind Stop (Polen) van Aniela Astrid Gabryel.

Close Ties (Polen) van Zofia Kowalewska won de IDFA Special Jury Award for Student Documentary (€ 2.500). Beiden winnaars ontvingen naast het geldbedrag de Amira camera, die ARRI beschikbaar stelt voor de volgende producties van de makers.

IDFA Award for Best Children’s Documentary
De IDFA Award for Best Children’s Documentary (€ 2.500) ging naar Rocknrollers (Nederland) van Daan Bol.

Saskia Gubbels won de IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary (€ 1.000) voor Naomi’s Secret (Nederland).

Overige awards
Heddy Honigmann reikte aan het begin van de avond de Prins Bernhard Cultuurfonds Documentary Award uit aan filmmaker Ester Gould (A Strange Love Affair with Ego, Strike a Pose). Het stipendium is door een anonieme mecenas ingesteld bij het Cultuurfonds en bestaat uit een geldbedrag van € 50.000 voor het produceren van een nieuwe documentaire.

Op dinsdagavond werd al de IDFA Alliance of Women Film Journalists’ EDA Award for Best Female-Directed Documentary (€ 2.500) uitgereikt aan The Grown-Ups (Chili/Nederland/Frankrijk) van Maite Alberdi.

The Grown-Ups kwam tot stand met een financiële bijdrage van het IDFA Bertha Fund.

Het festival duurt nog tot en met zondag 27 november. Dan wordt ook bekend gemaakt welke film de VPRO IDFA Audience Award (€ 5.000) heeft gewonnen.