Radio Kobani wint Beeld en Geluid IDFA Award

De documentaire Radio Kobani van filmmaker Reber Dosky heeft woensdagavond 23 november de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary 2016 gewonnen. Dosky ontving uit handen van de juryvoorzitter een geldbedrag van 7.500 euro.

In de film zet de jonge Koerdische radioverslaggeefster Dilovan na de bevrijdingsstrijd tegen IS een radiostation op in de ruïnes van haar stad Kobani in Syrië. Haar uitzendingen lijken troost en hoop te bieden aan de luisteraars, die weer voorzichtig aan de toekomst durven te denken, net als de radiomaakster zelf.

De camera registreert de gebeurtenissen in Kobani over een periode van drie jaar, zowel in oorlogs- als vredestijd. In voice-over, bij verstilde opnames van de kapotgeschoten stad, beschrijft Dilovan in briefvorm aan het kind dat ze ooit hoopt te krijgen de meedogenloze terreur die door IS over de stad werd uitgestort en de gruwelijke invloed die het heeft gehad op de levens van haar vrienden en familieleden.

Langzaam maar zeker kan ook Dilovan weer genieten van de meer luchtige kanten van het dagelijkse bestaan: muziek luisteren, flirten in het park, verliefd worden.

Voor de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary 2016 waren vijftien documentaires van Nederlandse filmmakers geselecteerd. De jury bestond uit Tine Fischer (Denemarken), Maureen Gosling (V.S.), Ester Gould (Nederland), Nilotpal Majumdar (India), en Qi Zhao (China).

De documentaire Radio Kobani wordt dinsdag 29 november om 22.50 uur uitgezonden op NPO 2 door omroep Human.

Bron: Beeld en Geluid/Broadcast Magazine