Eerste hoofdrollen speelfilm “Welkom Dan Maar…” bekendgemaakt

Op 25 november is een deel van de cast van de speelfilm WELKOM DAN MAAR… bekendgemaakt. Onder andere Susan Visser (GOOISCHE VROUWEN, HARTENSTRAAT), Kim-Lian van der Meij (FAME, FOOTLOOSE, APENSTREKEN), Tygo Gernandt (VAN GOD LOS, DOKTER TINUS, MICHIEL DE RUYTER), de Iraans-Nederlandse Nazanin Taheri (OP WEG NAAR PAKJESAVOND, ZWARTE TULP) en de Syrische acteur Arabi Ghibeh spelen een hoofdrol in de film.

WELKOM DAN MAAR… is het regiedebuut van Dennis Overeem. Het scenario wordt geschreven door Beri Shalmashi (MAMA, HET FRONT) en de producent is In-Soo Radstake (CARMEN VAN HET NOORDEN, SPION VAN ORANJE, HET GEHEIM VAN DE HEMA). De film zal het eindresultaat zijn van The Buddy Film Project dat in het leven is geroepen om gevluchte filmprofessionals een relevant netwerk en werk te bieden en koppelt gevluchte filmprofessionals aan Nederlandse filmprofessionals.

De film moet volgend jaar in première gaan op het Nederlands Filmfestival dat ook partner is van The Buddy Film Project.
De Nederlandse filmprofessionals, waaronder Visser, Van der Meij en Gernandt, fungeren als ‘buddies’ en zullen zij aan zij gaan werken met hun Syrische en Iraanse collega’s.

Susan Visser: “Ik doe mee met de Buddy Film Project, omdat integreren het beste gaat als je mee mag doen. En omdat we volgens mij een geweldige film gaan maken met getalenteerde mensen.”

WELKOM DAN MAAR… is een comedy met een lichte, lieve, geestige en bij vlagen romantische kijk op het leven van een aantal vluchtelingen die hun leven weer op willen pakken in Nederland. De film speelt zich af in een Hollands dorp waar alles staat te veranderen. Er zijn huizen vrijgekomen voor statushouders; vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Als de plaatselijke supermarkt vijf van hen een werkplaats aanbiedt, wordt het dorp voor sommigen te klein.

Kim Lian van der Meij: “Ik werd metéén gegrepen door dit geweldige initiatief. Bij de Buddy Film Project worden vluchtelingen niet met angst, argwaan of medelijden benaderd, maar juist vanuit hun passie en professie voor het vak “film maken”. Op deze manier wordt een deur opengezet om hen te laten doen waar ze in hun thuisland ook goed in waren, geld te verdienen, hun netwerk in de branche op te bouwen, hun eigenwaarde terug te vinden én bovenal een bijzondere film te maken, waar velen van kunnen genieten. Ik ben trots dat ik een rol in deze film mag vertolken.”

Arabi Ghibeh is een van de gevluchte filmprofessionals en vertolkt ook een van de hoofdrollen. Ghibeh: “Ik doe mee aan de Buddy Film Project, omdat ik ervaring op wil doen in de Nederlandse filmwereld en andere acteurs wil ontmoeten. Daarnaast spreekt het idee van de film me ook erg aan en denk ik dat het belangrijk is om mensen op deze manier bewust te maken van de situatie rondom vluchtelingen.”

Om de productie te kunnen starten, het scenario te schrijven en workshops te organiseren, zijn initiatiefnemers regisseur Dennis Overeem (BAM, FASHION PLANET, SOPHIE’S WEB) en actrice Dewi Reijs (EEN ECHTE VERMEER, DE STILLE KRACHT) een crowdfundcampagne gestart die nu loopt via partner CineCrowd. Inmiddels is er al 44% opgehaald van de benodigde € 30.000,-. De crowdfund loopt tot en met 16 december.

Bron: CineCrowd