JURY MAAKT DE EERSTE ZEVEN EFA WINNAARS BEKEND

Awards voor cinematografie, montage, production design, kostuumontwerp, haar & make-up, muziek en geluid.

De European Film Academy kondigt de eerste zeven winnaars aan die zaterdagavond 10 december tijdens de 29ste European Film Awards Ceremony in Wroclaw geëerd worden.  Een speciale zevenkoppige jury heeft in Berlijn de winnaars gekozen in de categorieën cinematografie, montage, production design, kostuumontwerp, haar & make-up, muziek en geluid. De leden van de jury waren:

Benoît Barouh, production designer, Frankrijk
Paco Delgado, kostuumontwerper, Spanje
Martin Gschlacht, cinematographer, Oostenrijk
Dean Humphreys, sound designer, UK
Era Lapid, editor, Israel
Waldemar Pokromski, make-up artiest, Polen
Giuliano Taviani, componist, Italie

De European Film Academy feliciteert de volgende award-winnaars:

European Cinematographer 2016 – Prix Carlo di Palma:

Camilla Hjelm Knudsen voor LAND OF MINE
Camilla Hjelm Knudsens camerawerk schept een spanning die op perfecte wijze bijdraagt aan de unieke suggestieve sfeer van de film. Vanaf het begin maakt de beeldtaal grote indruk op de toeschouwer. Op bijzondere subtiele wijze toont ze aan hoe compositie en licht kunnen bijdragen aan de dramaturgie van een film en op onopvallende wijze het verhaal en de karakters ondersteunen.

European Editor 2016:

Anne Østerud & Janus Billeskov Jansen voor KOLLEKTIVET
De montage schept een lichte en humoristische atmosfeer om die vervolgens te veranderen in een gevoel van controleverlies, wanneer alles wat door de heldin in gang is gezet zich tegen haar keert. De montage onderstreept ook wat zo essentieel is voor de film; de beweging tussen die ene persoon en de commune op ieder gegeven moment van de film.

European Production Designer 2016:

Alice Normington voor SUFFRAGETTE
Met grote gevoeligheid biedt het schitterende production design van Alice Normington een natuurlijke blik op Londen aan het begin van de eeuw, waardoor we de film kunnen bekijken zonder dat we gehinderd worden door het feit dat het een reconstructie is.

European Costume Designer 2016:

Stefanie Bieker voor LAND OF MINE
Met buitengewoon oog voor detail bereikt Stefanie Bieker een hoog realiteitsgehalte en tegelijkertijd een intense lyriek die de kostuums door het verhaal laten ademen. Met grote zorgvuldigheid geeft ze de verschillende karakters gestalte, ieder persoon met zijn eigen uitstraling, waarmee ze de moeilijkheid omzeilt om het ingetogen palet aan uniformen, en de daaraan gepaarde ontkenning van het individu, tot leven te brengen. De uitgesproken harmonie met de andere visuele departementen brengt ieder beeld van deze film tot leven.

European Hair & Make-up Artist 2016:

Barbara Kreuzer voor LAND OF MINE
De make-up in LAND OF MINE is discreet en onopvallend, terwijl deze tegelijkertijd bijdraagt aan de dramaturgie van de film. Het haar en de gezichten, die uitstekend bij de kostuums passen, scheppen schitterende, volwaardige karakters.

European Composer 2016:

Ilya Demutsky voor THE STUDENT
Met zijn eigentijdse gewijde structuur drukt de muziek op intense wijze de donkere betovering uit van de spiraal van onverdraagzaamheid die religieus fanatisme kan voortbrengen.

European Sound Designer 2016:

Radosław Ochnio voor 11 MINUTEN
Het geluidsontwerp is reusachtig belangrijk voor het begrip van de hoofdrolspelers en hun angsten. Succesvol ondersteunt het, samen met de muziek, het verhaal, afwisselend gebruikmakend van de verandering tussen het geluid van het “echte leven” en de blik op het geleidelijk toenemende emotionele en fysieke conflict dat zich in de film ontvouwt. Het geluidsontwerp dringt zich nooit teveel aan de film op maar maakt er een vitaal en zeer goed vervaardigd deel van uit.

De European Film Awards 2016 worden gepresenteerd door de European Film Academy en EFA Productions in samenwerking met Wroclaw (Polen), de Europese Culturele Hoofdstad 2016, ondersteund door het Ministerie van Cultuur en National Heritage van de Republiek Polen en het Poolse Film Instituut, het National Forum of Music als medeorganisator en KGHM Polska Miedź S.A. als strategische partner; en met de steun van het Creative Europe MEDIA Sub-Programme van de EU, FFA German Federal Film Board, German State Minister voor Cultuur en Media,  LOTTO Foundation Berlijn, Medienboard Berlin-Brandenburg, Aveda, Euronews, Filmweb, GLS en M∙A∙C, Mercedes-Benz Duda-Cars, Nespresso en TVN.

Bron: EFA