Peter Triest wint Mediafondsprijs

16 november 2016 | Regisseur Peter Triest heeft de Mediafondsprijs Documentaire 2016 gewonnen. Hij krijgt 125.000 euro voor het realiseren van zijn filmplan Parked Lives. Daarin wil hij één van de ruim twee miljoen Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs portretteren die 46 weken per jaar kriskras door Zuid- en West-Europa rijden.

Triest (1973) is filmmaker, historicus en copywriter. Zijn debuutfilm Out of the Desert(2016) is een portret van de Amerikaanse cultmuzikant Howe Gelb. Hij ontving de Mediafondsprijs woensdagavond in Carré uit handen van festivaldirecteur Ally Derks.

Een vijfkoppige jury beoordeelde vijf filmplannen die tot stand zijn gekomen tijdens de IDFA-Mediafonds Workshop. Deze heeft als doel om een nieuwe generatie documentairemakers de grenzen van het genre te laten verkennen. De deelnemers werden bij het ontwikkelen van hun ideeën begeleid door documentairemakers Petra Lataster-Czisch en Catherine van Campen. Daarnaast kregen zij ondersteuning van enkele gastdocenten, onder wie Menna Laura Meijer, Joost Seelen, Patrick Minks en Peter Delpeut.
Door de aanstaande opheffing van het Mediafonds dreigt er een eind te komen aan deze workshop. Maar IDFA en het Mediafonds spannen zich achter de schermen in om het voortbestaan van dit traject alsnog te waarborgen.

Naast Peter Triest dongen Mea Dols de Jong, Josefien van Kooten, Sonja Wyss en Dikla Zeidler mee naar de Mediafondsprijs. De jury koos voor ‘het filmplan waarin de filmische visie van de maker op het onderwerp het sterkst naar voren komt’, aldus het juryrapport. ‘De maker zoomt afwisselend in en uit, met een scherp oog voor betekenisvolle details en het grotere onderliggende verhaal. Hij laat ons hierbij kennismaken met een wereld die dichtbij ons staat, maar toch voor de meesten onbekend is. Het is het portret van een man, en via hem ook van het Europa anno nu.’

Bron: IDFA