Chinese bioscoopmarkt deze week grootste ter wereld

China passeert naar verwachting deze week de Verenigde Staten als de grootste bioscoopmarkt ter wereld. Althans, als het totaal aantal bioscoopschermen in een land als uitgangspunt wordt genomen.

Eind september had China 39.194 bioscoopschermen. In de VS stond de teller op circa 40.475. Onderzoeksbureau IHS verwacht dat de Chinezen de Amerikanen rond deze tijd voorbijgaan. Waarom? Omdat de Chinezen in een onvoorstelbaar tempo bioscopen aan het bouwen zijn. ‘In de eerste negen maanden van dit jaar, voegde China meer dan 7.500 schermen toe’, aldus David Hancock van IHS tegen CNBC.

Ter vergelijking Nederland telt momenteel ongeveer 950 bioscoopschermen. Hancock: ’China is bioscoopschermen aan het neerzetten met een tempo van zevenentwintig per dag. In de afgelopen vijf jaar lag dat aantal om meer dan tien per dag.’

Vooralsnog is de omzet van bioscopen in China echter wel lager dan die in de VS. In 2015 kwam de geregistreerde omzet in het land in het Verre Oosten uit op zeven miljard dollar. In 2003 was dat nog 121 miljoen dollar. PricewaterhouseCooper verwacht dat de omzet in China in 2020 is gegroeid naar 11 miljard, het bedrag dat de Amerikaanse bioscopen in 2015 al bereikten. Toch verwacht IHS dat de Chinese bioscoopmarkt die van Amerika in 2019 voorbij zal gaan qua omzet.

Bron: Holland Film Nieuws