IDFA XL montagedag in samenwerking met NCE

Graag maken we jullie attent op een bijzondere dag tijdens het IDFA, op zaterdag 19 november a.s., met onder meer een internationale NCE-masterclass met editor Niels Pagh Andersen.

Dit jaar staat tijdens het IDFA de montage van de documentaire centraal in het programma ‘Assembling Reality’. In samenwerking met het IDFA is de NCE erin geslaagd voor haar leden een uniek en internationaal programma samen te stellen.

Naast een Industry Talk over montage met vier internationale documentaire-editors en een speciale vertoning van de klassieker HOSPITAL (1969) met nagesprek met regisseur/editor Frederick Wiseman, organiseert de NCE een unieke internationale masterclass met de gerenommeerde Scandinavische editor Niels Pagh Andersen (o.a. THE ACT OF KILLING en THE LOOK OF SILENCE). Na afloop van de dag organiseert de NCE i.s.m. het IDFA een borrel voor onze (inter)nationale collega’s in Eye.

Het programma ziet er als volgt uit:

ORDER IN CHAOS: NIELS PAGH ANDERSEN – NCE Masterclass
Brakke Grond, Rode Zaal,10:30-12:30

De NCE organiseert deze internationale masterclass over documentaire montage met niemand minder dan Niels Pagh Andersen, één van Scandinaviës meest invloedrijke en internationaal erkende editors.

Hij monteerde meer dan 250 films waaronder het voor een Oscar genomineerde PATHFINDER, THE ACT OF KILLING, THE LOOK OF SILENCE en 3 ROOMS OF MELANCHOLIA.

Naast zijn werk als editor geeft hij les aan filmscholen en universiteiten over heel de wereld, werkt hij als supervising editor binnen het ‘Rough Cut Service’-collectief en is hij bezig met het schrijven van een boek (‘Order in Chaos’)  over verhaalvertelling en structuur vanuit het perspectief van een editor. Aan de hand van scenes uit zijn werk zal Jos Driessen, NCE met hem in gesprek gaan over zijn visie, werkwijze en zoektocht naar wat hij noemt: ‘ The Authentic moment’.

-> Deze masterclass is toegankelijk voor houders van een IDFA Guest Pass.

INDUSTRY TALK: ASSEMBLING REALITY
Brakke Grond, Rode Zaal, 13:30-15:00

In deze Industry Talk zullen vier internationale editors, Anne FabiniSara KolsterPer K. Kirkegaard(ARMADILLO) en Claudio Hughes (STRANDED), met elkaar in gesprek gaan over hun werk en hun soms afwijkende werkwijze bij het monteren van een documentaire. In de documentairewereld is de editor cruciaal: hij creëert de verhaalvertelling en boetseert een structuur uit tientallen of zelfs honderden uren ruw materiaal, waarbij hij de visie van een regisseur omzet in een constructie van de werkelijkheid die daar recht aan doet.

Moderator: Nicolas Rapold, hoofredacteur van Film Comment.

-> Deze masterclass is toegankelijk voor houders van een IDFA Guest Pass.

VERTONING ‘HOSPITAL’ + NAGESPREK MET REGISSEUR/EDITOR FREDERICK WISEMAN
EYE Cinema 2, 16:00-19:00

De documentaire ‘HOSPITAL’ (Emmy Award, 1969) is een klassieker op documentairegebied.

Frederick Wiseman, een van de ‘founding fathers’ van de Direct Cinema-stroming, heeft al zijn films zelf gemonteerd en zal aan de hand van een aantal scènes uit deze bijzondere en destijds opzienbarende film zijn visie op montage uit de doeken doen.

Nicolas Rapold, hoofdredacteur van Film Comment is gespreksleider.

-> Voor deze voorstelling kun je ook kaarten kopen bij het IDFA. Houders van een IDFA Guest Pass moeten hun (kortings)kaart reserveren bij het IDFA.

NCE/IDFA-EDITORSBORREL
EYE boven-foyer, 19:00-20.30

Omdat dit jaar de montage centraal staat tijdens het IDFA zal er een groot aantal editors uit de hele wereld aanwezig zijn. Een uitstekende gelegenheid voor filmprofessionals om te netwerken.

-> Deze borrel is toegankelijk voor professionals uit de filmindustrie.

Bron: NCE