Nederlandse documentaire Down to Earth verovert de filmtheaters

De Nederlandse documentaire DOWN to EARTH heeft zich, sinds de bioscoop-release op 20 oktober, ontpopt tot dé verrassing van het najaar in de filmtheaters. Aanvankelijk koos de onafhankelijke distributeur voor een voorzichtige uitbreng in een bescheiden aantal steden. Vanwege veel uitverkochte zalen is de film inmiddels te zien in steeds meer steden en zijn sommige filmtheaters overgegaan op een dagelijkse programmering. De film raakt het publiek, er wordt veel over de film gesproken en sommige bezoekers hebben de film al meerdere keren gezien. Inmiddels is de film, die inclusief voorpremières al bijna 6.000 bezoekers getrokken heeft, hard op weg naar een “Kristallen Film”.

De film ging, in aanwezigheid van Prinses Irene en de makers, tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht in première.

Op zoek naar een nieuw perspectief en zingeving leefden Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen vier jaar in Noord Amerika samen met een Indianenstam. Daar ontstond het idee om de wijsheid van de stamoudsten op film vast te leggen. Het gezin trok daarop een jaar rond de wereld op zoek naar de verborgen Wisdom Keepers en leefden bij verschillende volksstammen op zes continenten. DOWN to EARTH voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India. Hun ontmoetingen met de ‘Keepers of the Earth’ laten niemand onberoerd.

Awards
Illuminate Film Festival 2015 – Winnaar Juryprijs
Spirit Film Festival 2015 – Winnaar Publieksprijs

Uitnodiging tot dialoog
De film wordt op on-orthodoxe wijze gelanceerd in de filmtheaters. Het verhaal nodigt uit tot dialoog en dat is wat de makers willen bewerkstelligen. Naast community-based screening events in samenwerking met bioscopen, wordt de film ook aangeboden in interactieve programma’s voor scholen, bedrijven en organisaties die actief willen bijdragen aan een duurzame wereld en levensstijl.

Rolf Winters – regisseur, scenario, camera, geluid, producent
Rolf is een internationaal opererende consultant en coach op het gebied van leiderschap. Zijn ervaringen in de boardrooms van multinationals deden hem op zoek gaan naar een alternatief voor het keurslijf waarin grote bedrijven en hun leiders opereren. De leiderschapsprincipes en levenswijze van de leiders van de Anishnabe (de oorspronkelijke Native Americans) inspireerden hem tot een avontuur dat uiteindelijk vijf jaar zou duren, en resulteerden in de film Down to Earth. Rolf werkt nog steeds met leiders en hun teams, en integreert nu de wijsheid en inzichten die hij heeft opgedaan in zijn ontmoetingen met de Earth Keepers.

Renata Heinen – regisseur, still fotografie, producent
Renata is een self-made artiest en werkt in een breed scala aan kunstvormen, van schilderen en het maken van metalen sculpturen tot scenario schrijven en films maken. Renata’s weigering zich te conformeren aan de gemene deler van onze maatschappij was de drijfveer achter het zoeken naar een andere levensstijl en leefomgeving. De zijnswijze van de Native Americans was voor haar een ‘thuiskomen’. Toen het idee geboren was om de wijsheid van de Earth Keepers vast te leggen, kon Renata haar veelzijdigheid in storytelling en visuele kunst combineren met haar passie voor de bijzondere levenshouding van de Earth Keepers.

Bron: MVSP