Dag van de korte film toont groot Nederlands talent

De Europese Dag van de Korte Film wordt gevierd op de kortste dag van het jaar. Op deze dag zijn er volop korte films te zien in dertig Nederlandse filmtheaters en in een groot aantal Europese landen. Het programma bevat prijswinnende films, zoals Import van Ena Sendijarevic, de Nederlandse inzending voor de Oscars, en Gratis van Merijn Scholte Albers en Tobias Smeets, winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2016. Speciaal voor kinderen is er een programma met films uit negen verschillende landen.

21 december, Europese Dag van de Korte Film in 31 Nederlandse theaters en EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, dagvandekortefilm.nl

De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Tevens is het dé plek waar jong filmtalent zich als eerste aandient. Toch krijgt de korte film vaak weinig tijd op het witte doek. Om in Europa meer aandacht te genereren voor korte films initieerde Short Circuit, het netwerk van niet-commerciële Europese kortefilmdistributeurs, vijf jaar geleden de Europese Dag van de Korte Film.  De dag is inmiddels een waar begrip  en wordt gesteund door EYE Filmmuseum, International Film Festival Rotterdam en Go Short.

Het volwassenenprogramma van de Europese Dag van de Korte Film bestaat uit korte films van aanstormend, Nederlands talent dat het afgelopen jaar geselecteerd is voor internationale filmfestivals en diverse prijzen in de wacht sleepte.
Op de Europese Dag van de Korte Film heeft het grote publiek de kans om de makers van de toekomst aan het werk te zien.

Deelnemende filmtheaters
Het volledige programma en de aanvangstijden vind je op de website van het filmtheater bij jou in de buurt en op dagvandekortefilm.nl

Hoofdprogramma
Het programma, samengesteld door Go Short, bevat veel prijswinnende films die tonen hoe talentvol de Nederlandse kortefilmmakers zijn.

Houvast (Charlotte Scott-Wilson, 2016, fictie, 22’). Prijs voor Beste Korte Film op Tribeca Film Festival. Een jonge, getalenteerde celliste ontwikkelt van de ene op de andere dag podiumangst.

Depart at 22 (Wiep Teeuwisse, 2015, animatie, 4’). Prijs Cristal in Annecy. Animatiefilm over de vergankelijkheid van het menselijk lichaam en de angst om je jeugdigheid te verliezen.

Import (Ena Sendijarevic, 2016, fictie, 17’). Deze Nederlandse inzending voor de Oscars was dit jaar ook te zien in Cannes. Hoe gaat een Bosnisch gezin om met een noodsituatie en een verhuizing naar een vreemd land?

What Else (Jelle van Meerendonk, 2016 , animatie, 6’). Afstudeerfilm master aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Als je iets doet wat je leuk vindt, vergeet je soms zomaar dat het een routine is geworden.

U hebt een probleem (Esra Piké, 2015, documentaire, 25’). Go Short Special Mention. Een inkijkje in de wereld van het Team Bemoeizorg in Groningen.

Gratis (Merijn Scholte Albers en Tobias Smeets, 2016, fictie, 10’). Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2016. Pijnlijke relatiekomedie in een supermarkt, met Loes Schnepper, in 2014 winnaar Gouden Kalf voor Beste Actrice in televisiedrama.

Totale lengte 82 minuten

Kinderprogramma
De beste Europese korte films uit negen verschillende landen die meedoen aan Short Circuit. Het kinderprogramma (54 minuten) is geschikt vanaf zes jaar.

La cage (FR, 2016, Loïc Bruyere, 6’). Een beer in een kooi die niet kan zingen en een vogel die niet kan vliegen, maar wel kan zingen.

Atencion al cliente (SP, 2007, Marcos Valín, David Alonso, 8’). In een verre toekomst waarin robots de dienst uitmaken, is een oud dametje in de supermarkt op zoek naar een lekker hapje voor haar trouwe viervoeter.

Koyaa (SL, 2011, Kolia Saksida, 3’). Koyaa heeft zo zijn eigen maniertjes om ingewikkelde dagelijkse dingen op te lossen.

The Button (LI, 2012, Ieva Miškinytė, 6’). Een verhaal  over verloren zijn en weer gevonden worden. Over mensen, knopen en de draden die alles met elkaar verbinden.

Jack (NL, 2014, Quentin Haberham, 3’). Vriendschap en romantiek op de vuilnisbelt.

Mushroom Monster (NO, 2013, Aleksander Leines Nordaas, 6’). Het paddenstoelenmonster heeft een probleem: hij heeft honger!

Merlot (IT, 2016, Marta Gennari, Giulia Martinelli, 6’). In een blauw sprookjesbos verliest een omaatje een fles wijn uit haar mand, wat tot een verrassende ontmoeting leidt.

Voce (KR, 2016, Ivan Mirko Senjanović, 5’). Zes stukken fruit blijven alleen achter in een keuken. Dan schijnt er een zonnestraal precies op de sinaasappels. Het andere fruit komt in opstand.

What If (ZW, 2013, Linda Hambäck & Mariak Heidebäck, 13’). Dierenverhalen komen tot leven in deze vrolijke muzikale animatie.

Deelnemende filmtheaters
EYE Filmmuseum, Amsterdam,  www.eyefilm.nl
Kriterion, Amsterdam, www.kriterion.nl
De Balie, Amsterdam, www.debalie.nl
Rialto, Amsterdam, www.rialtofilm.nl
De Uitkijk, Amsterdam, https://uitkijk.nl
Filmhuis Alkmaar, www.filmhuisalkmaar.nl
Filmhuis Almelo, www.filmhuisalmelo.nl
Parkvilla, Alphen a/d Rijn, www.parkvilla.nl
De Lieve Vrouw, Amersfoort, https://lievevrouw.nl
Focus, Arnhem, www.focusarnhem.nl
Chassé Cinema, Breda, www.chasse.nl
Filmhuis Bussum, www.filmhuisbussum.nl
Filmhuis Lumen, Delft, www.filmhuis-lumen.nl
Filmhuis  Doesburg, www.hetarsenaal1309.nl
NatLab door Plaza Futura, Eindhoven, www.natlab.nl
Filmhuis Emmen, http://filmhuisemmen.nl
Concordia, Enschede, www.concordia.nl
Groninger Forum www.groningerforum.nl
Filmhuis Hengelo, http://www.filmhuishengelo.nl
Verkadefabriek, Den Bosch, www.verkadefabriek.nl
Slieker Film, Leeuwarden, http://sliekerfilm.nl
Lumière, Maastricht, www.lumiere.nl
Cinema Middelburg, www.cinemamiddelburg.nl
LUX, Nijmegen, www.lux-nijmegen.nl
ECI, Roermond, www.ecicultuurfabriek.nl
LantarenVenster, Rotterdam, www.lantarenvenster.nl
De Domijnen, Sittard, www.dedomijnen.nl
Louis Hartlooper Complex, Utrecht,  www.hartloper.nl
Filmtheater Voorschoten, www.filmtheatervoorschoten.nl
Heerenstraattheater, Wageningen, www.heerenstraattheater.nl
Fraterhuis, Zwolle, www.filmtheaterfraterhuis.nl

Bron: EYE