The Martian wint NTR Audience Award op InScience 2016

The Martian is de grote winnaar van de tweede editie van InScience – Dutch International Science Film Festival. Op zondag 6 november maakte Elisabeth van Nimwegen van NTR-programma De Kennis Van Nu de prijs ter waarde van € 2.500,- bekend tijdens de InScience Awardshow. The Martian is een Amerikaanse sciencefictionfilm onder regie van Ridley Scott. Naast de winnaar van de NTR Audience Award werden ook de Student Jury Award en de Youth Jury Award uitgereikt. De Youth Jury Award werd toegekend aan Bugs en How To Build A Time Machine werd bekroond met de Student Jury Award. De tweede editie van InScience trok 7000 bezoekers.

Bezoekers InScience 2016
InScience trok meer bezoekers dan de eerste editie in 2015. 4500 bezoekers bezochten een van de 58 films, waaronder 9 speelfilms, 38 documentaires en vele korte films. Negentien films beleefden een Nederlandse première op het festival. Onder de bezoekers waren zowel wetenschappers, filmmakers, scenaristen en kunstenaars uit zowel Nederland, Europa en Amerika. Het educatieprogramma werd bezocht door 1000 leerlingen van primair- en voortgezet onderwijs en het MBO.

Het Pop-up wetenschapsmuseum werd bezocht door 500 bezoekers en de kunstexpositie werd door meer dan 1000 bezoekers bezocht. Op zondag werd het juniorprogramma afgesloten met een Junior Wetenschapsquiz en een Junior Big Ideas van Anne Schulp.

InScience 2017
Festivaldirecteur Johan van de Woestijne kijkt tevreden terug op een succesvol InScience: “Deze tweede editie van het wetenschapsfilmfestival heeft meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Nieuwe partners als het Max Planck Institute en Artez droegen bij aan deze groei. InScience ligt op koers en levert zo een grotere bijdrage aan het filmklimaat in Nederland.”

NTR Audience Award t.w.v. € 2.500
The Martian / Ridley Scott / speelfilm / 2015

Top 3 publieksfavorieten InScience 2016:
1. The Martian / Ridley Scott / Verenigde Staten / Speelfilm / 2015
2. Arrival / Denis Villeneuve / Verenigde Staten / Speelfilm / 2016
3. The Happy Film / Hillman Curtis, Stefan Sagmeister & Ben Nabors / Verenigde Staten / Documentaire / 2016

Naast Arrival en The Happy Film concurreerde winnaar The Martian met wetenschapsdocumentaires als Star Men en The Origami Code.

Student Jury Award t.w.v. € 500
How to Build a Time Machine
/ Jay Cheel / Documentaire / 81 min / 2016 / EUR première
Jurycommentaar: “’Film inspireert wetenschap en wetenschap inspireert films. How to Build a Time Machine toont dat science fiction wetenschappelijk onderzoek kan aansturen. Films uit dat genre durven zaken te verkennen die nu onmogelijk lijken, maar later realiteit worden.”

Youth Jury Award t.w.v. € 500
Bugs / Andreas Johnsen / Documentaire / 76 min / 2016
Jurycommentaar: “Bugs schotelt je de wetenschap voor tussen de meelwormen en buffalo’s. De film neemt de kijker mee in het vinden van oplossingen voor de wereldvoedselproblematiek. De film laat goed zien dat wetenschap niet altijd saai is maar ook dat een probleem nooit een makkelijke of eenduidige oplossing heeft.”

Bron: InScience