Filmwereld slaat handen ineen voor gevluchte filmprofessionals

The Buddy Film Project is een project waarbij gevluchte filmprofessionals uit o.a. Syrië en Iran gekoppeld worden aan Nederlandse filmprofessionals en samen een lange speelfilm gaan maken die volgend jaar in première moet gaan op het Nederlands Film Festival.

Om de productie te kunnen starten, het scenario te schrijven en workshops te organiseren starten regisseur Dennis Overeem (BAM, FASHION PLANET, SOPHIE’S WEB) en actrice Dewi Reijs (EEN ECHTE VERMEER, DE STILLE KRACHT) een crowdfundcampagne via CineCrowd. Het VSBFonds verdubbelt gedurende de eerste vijf dagen alle donaties. The Buddy Film Project wordt verder ondersteund door ACT Acteursbelangen, het Nederlands Film Festival en CineCrowd.

The Buddy Film Project is in het leven geroepen om gevluchte filmprofessionals een relevant netwerk en betaald werk te bieden.

Dennis Overeem: “Al deze cameramensen, acteurs en creatieven hebben een werkvergunning, maar missen een netwerk. The Buddy Film Project beoogt dit netwerk te bieden door Nederlandse filmprofessionals te koppelen aan gevluchte filmprofessionals en samen een speelfilm te maken. Om het project te kunnen ontwikkelen en iedereen te kunnen betalen, starten we nu deze crowdfundcampagne via CineCrowd.”

Over zijn motivatie om The Buddy Film Project te starten vertelt hij: “Ik heb kleding ingezameld, deel continue dingen op Facebook, maar op een gegeven moment wilde ik meer doen. Ik heb toen mensen in huis genomen en doordat ik met die mensen sprak en hun verhaal hoorde, begreep ik hoe moeilijk het is om voet aan de grond te krijgen.”

Initiatiefnemer Dewi Reijs vertelt over het belang van het project: “De mensen die hier in Nederland blijven, weten heel vaak niet waar ze moeten beginnen. Op deze manier kunnen ze op een organische manier integreren én krijgen ze hopelijk uitzicht op betaald werk in de filmsector.”

De Nederlandse filmprofessionals fungeren als ‘buddies’ en zullen zij aan zij gaan werken met hun Syrische en Iraanse collega’s. Onder andere acteurs Maryam Hassouni (FLIKKEN ROTTERDAM, DUNYA & DESIE) ,Tygo Gernandt (VAN GOD LOS, DOKTER TINUS), Susan Visser (GOOISCHE VROUWEN) en Yorick van Wageningen (OORLOGSWINTER, THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO), hebben al aangegeven het project te steunen.

Het scenario wordt geschreven door Beri Shalmashi (Gouden Kalf Nominatie MAMA (2010), HET FRONT).

Yorick van Wageningen vertelt wat hij zo belangrijk vindt aan het project: “Het is belangrijk om te realiseren dat deze mensen niet alleen hun land, cultuur, huis en familie hebben verlaten, – wat al erg genoeg is, maar dat ze ook hun stem hebben achtergelaten. De stem van de cultuur waarin ze zijn opgegroeid. Het is belangrijk om deze cultuur te omhelzen en hier van te leren.”

De crowdfundcampagne is gister gestart en duurt 42 dagen. Het doel is om in die periode minimaal €30.000,- op te halen zodat de opstartkosten gefinancierd kunnen worden. Via www.cinecrowd.com/buddyfilmproject kan het publiek het project mogelijk maken.

Zaterdag 5 november vraagt Dennis Overeem samen met toneelgroep WUNDERBAUM aandacht voor The Buddy Film Project in het theaterstuk ‘WE DOEN HET ZELF WEL’ in Carré.

Bron: The Buddy Film Project