Vijf toekenningen Vrijplaats beginnende scenaristen

Het Nederlands Filmfonds heeft vijf ontwikkelingsbijdragen van € 7.500 toegekend in het kader van de regeling Vrijplaats voor beginnende scenaristen. Met de regeling stimuleert het Fonds de ontwikkeling van nieuw schrijftalent en hun filmplannen.

Sarah Blok met Man zonder verdriet
Logline: Iedere idioot kan een crisis aan; het leven van alledag, dat is uitputtend. Een man heeft het idee dat hij niets nieuws meer gaan voelen, alleen mindere versies van alles wat hij ooit al heeft gevoeld.

Neema Mohaghegh met Onvoorwaardelijk
Logline: Rida Mansour is een geharde crimineel die als bodyguard/chauffeur fungeert binnen de beruchte Dogan clan. Als hij een week lang de vriendin van zijn baas moet rond rijden, begint hij gevoelens te ontdekken die hij al jaren geleden achter zich had gelaten.

Lilian Sijbesma met Elvie
Logline: Elvie (10) woont met haar verstandelijke beperkte moeder Emma (41) in een stacaravan op de kleine camping van haar opa Bucko (78) te midden van de Veluwse bossen. Terwijl Elvie haar moeder mentaal voorbij groeit, lukt het haar opa ondertussen steeds slechter de controle te behouden, langzaam begint het wankele evenwicht binnen hun geïsoleerde wereldje te verschuiven en ontaardt de situatie.

Francisca Toetenel met Levenslust
Logline: Levert trouw zijn aan jezelf het meest op?
Wanneer Eef merkt dat ze vast zit in haar leven, besluit ze eropuit te trekken, los te breken van alle conventies. Dat ze zichzelf tijdens deze levenslustige reis ook zo zou leren kennen, daar was ze niet op bedacht.

Willem de Vlam met De Eigenheimer
Logline: Een vijftigjarige taxidermiste strijdt haar leven lang tegen verandering en verval. Als haar kosmopolitische en vrijzinnige tweelingzus overlijdt, probeert ze die ‘in leven’ te houden door zich voor haar uit te geven. Voortgedreven door een manische behoudzucht manoeuvreert ze zichzelf een macaber schijnbestaan in.

Het Filmfonds startte in 2013 de regeling Vrijplaats beginnende scenaristen in het kader van talentontwikkeling. Via de regeling worden aanvragen voor het schrijven van een treatment of scenario voor fictieprojecten ondersteund. De inhoudelijke kwaliteit en originaliteit van de filmproductie, de gestelde persoonlijke leerdoelen en de motivatie van het werkplan zijn maatgevend. Van de totaalbijdrage is € 5.000 bestemd voor het schrijven en € 2.500 voor begeleiding door een coach. Aanvragen kunnen één keer per jaar door een beginnend scenarist zonder producent worden ingediend op de vastgestelde indiendatum.

Bron: Nederlands Filmfonds