EFA eert Pierce Brosnan

European Achievement in World Cinema Award gaat naar Ierse acteur

Als erkenning voor een rijke en omvangrijke carrière, zowel voor de camera als achter de schermen als producent, zal Pierce Brosnan dit jaar de eervolle EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA award ontvangen.

Onder Pierce Brosnans talloze filmcredits bevinden zich, om er een paar te noemen,  Bruce Beresfords MR. JOHNSON (1990), Brett Leonards THE LAWNMOWER MAN (1992), THE THOMAS CROWN AFFAIR geregisseerd door John McTiernan (1999) en THE TAILOR OF PANAMA van John Boorman (2001). Actie, komedie en romantiek – Pierce Brosnan heeft het ons allemaal gegeven; als KGB-agent Valeri Petrofsky in THE FOURTH PROTOCOL van John Mackenzie (1987), als neurotische huurmoordenaar Julian Noble in THE MATADOR van Richard Shepard (2005), als Gideon in SERAPHIM FALLS van regisseur David Von Ancken (2006), als Richard in THE LOVE PUNCH geregisseerd door Joel Hopkins (2013) of als de voormalige Britse premier Adam Lang in THE GHOST WRITER van Roman Polanski (2010).

Steeds weer heeft hij ons omver geblazen, geraakt en geinspireerd – zowel  Abba-liedjes zingend als een van de vaders in MAMMA MIA! van regisseur Phyllida Lloyd (2008), als de rijke zakenman en weduwnaar Philip in LOVE IS ALL YOU NEED van Susanne Bier (2012) en als de geharde voormalige CIA-agent Peter Deveraux in de actiethriller THE NOVEMBER MAN geregisseerd door Roger Donaldson (2014).

Van 1995 tot 2002 gaf hij in GOLDEN EYE, TOMORROW NEVER DIES (waarvoor hij een EFA nominatie ontving), THE WORLD IS NOT ENOUGH en DIE ANOTHER DAY gestalte aan James Bond, de meest beroemde geheim agent in de wereld.

Behalve zijn werk voor de camera heeft Pierce Brosnan een passie voor het maken van films. Hij richtte zijn eigen productiemaatschappij op en heeft elf films geproduceerd waaronder THE NEPHEW (1998), THE THOMAS CROWN AFFAIR (1999), THE MATCH (1999), EVELYN (2002), LAWS OF ATTRACTION (2004), THE MATADOR (2005), SHATTERED (2007), THE GREATEST (2010), THE NOVEMBER MAN (2014) en I.T. (2016).

Onlangs rondde hij de productie af van THE FOREIGNER, een Martin Campbell film waarin hij naast Jackie Chan een hoofdrol speelt. Momenteel staat hij samen met Jeff Bridges op de set van THE ONLY LIVING BOY IN NEW YORK van Marc Webb. Zijn volgende film is ACROSS THE RIVER AND INTO THE TREES, gebaseerd op Ernest Hemingways klassieke gelijknamige roman en geregisseerd door Martin Campbell.

Voor de European Film Academy is het een grote eer de European Achievement in World Cinema Award uit te reiken aan Pierce Brosnan voor zijn indrukwekkende toewijding aan film.

Pierce Brosnan is eregast bij de 29ste European Film Awards Ceremony op zaterdagavond 10 december in het Poolse Wroclaw, de Europese Culturele Hoofdstad 2016.

Bron: EFA

Foto: Greg Gorman