VR Days Europe 2016 in Amsterdam van start

Vorig jaar nog Dutch VR Days geheten, nu gaat de tweede editie donderdag onder de titel VR Days Europe 2016 in Amsterdam breder én internationaler van start. Vier dagen die volledig in het teken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van virtual en augmented reality staan. Voor professionals én consumenten. De thema’s die dit jaar worden uitgelicht zijn Healthcare, Storytelling, Entertainment, Education en Gaming.

Van drie tot en met zes november is de wereld in en rond het Vondelpark virtueel, althans daar waar de evenementen van de VR Days Europe zich afspelen.

De ontwikkelingen in de wereld van virtual en augmented reality gaan razendsnel. Dit jaar kwamen er drie grote VR-brillen op de markt: Oculus Rift, HTC Vive en PlayStation VR.

Mobiele virtual reality gaat inmiddels verder dan een kartonnen bril waar je je telefoon in stopt. Samsung heeft de Gear VR en Google is druk bezig met zijn Daydream-platform. Laatstgenoemde stopt ook veel tijd en energie in de ontwikkeling van augmented reality, onder meer met Project Tango. Daarnaast is er ook de Microsoft Hololens.

Op de VR Days Europe komen veel van deze vindingen aan bod. Er zijn demo-dagen, workshops, lezingen en een experiment waarin live opera met VR wordt gecombineerd. De onderwerpen variëren van Pokémon tot porno  (’s wereld eerste VR-webcamgirl!).

Een paar blikvangers uit het volle programma:

Om maar meteen met het populairste fenomeen te beginnen: er was dit jaar vaak letterlijk geen ontkomen aan, Pokémon GO. In een keynote speech gaat Edward Miller dieper in op de technologie en toepassingen van dit augmented reality media format, waar in de toekomst veel meer uitgehaald kan worden, ook op het gebied van gezondheid en educatie.

Demo Day is voor de consumenten van belang. Op de grootste VR-expo van Europa kan van alles getest en ervaren worden op het gebied van ‘mind-blowing VR, MR en AR’.

Ook bijzonder: de workshopsessie van The Dolphin Swim Club, een VR-vinding waarbij virtueel zwemmen met echte dolfijnen wordt inzet bij de behandeling van traumapatiënten.

De filmwereld manifesteert zich ook op het VR-festival. Zo kondigden International Film Festival Rotterdam en VR Days een samenwerkingsverband aan en worden filmmakers opgeroepen hun VR-projecten in te dienen voor IFFR’s coproductiemarkt CineMart. Een jury bestaande uit VR-, film- en technologie-experts selecteert drie projecten, die zich tijdens IFFR CineMart 2017 mogen presenteren aan internationale professionals.

Er wordt ook een echte film gedraaid, al is die kort (tien minuten). Ashes to Ashes gaat tijdens de VR Days in première. Gemaakt door drie verschillende regisseurs uit drie verschillende disciplines, VR, theater en film, en gefilmd in 360 graden. Voor meer informatie klik hier.

De VR Days Europe 2016 vinden van 3 tot en met 6 november 2016 plaats in Amsterdam op de locaties: VondelCS, Stadsschouwburg en VR Base Amsterdam.

Voor programma en locaties klik hier. Let op: de prijzen van de verschillende onderdelen verschillen sterk.

Bron: Holland Film Nieuws