Ook Arnhem het toneel van bioscoopstrijd

Rotterdam, Amsterdam, Leeuwarden, en Den Haag zijn niet de enige steden waar zowel voor als achter de schermen strijd wordt gevoerd over de bouw van nieuwe bioscopen. Ook in Arnhem wordt er flink geduwd en getrokken. Het laatste nieuws daar is dat het college van B&W in de Rijnstad bereid is om mee te werken aan de plannen om een gloednieuw theater te bouwen in Arnhem-Zuid.

Het was al bekend dat het Belgische Euroscoop zijn oog heeft laten vallen op het parkeerterrein van de Rijnhal in Arnhem. Het bedrijf wil er een bioscoop vestigen met tien zalen en circa 2.300 stoelen.

Dagblad De Gelderland meldde afgelopen week dat het college van B&W duidelijk heeft gemaakt wel mee te willen werken om de plannen werkelijkheid te laten worden. Zij wil echter eerst horen of de gemeenteraad er net zo over denkt.

Het nieuws is gezien het aantal zalen dat Arnhem telt wel opvallend. Een jaar geleden opende Pathé in het centrum van Arnhem een complex met negen zalen. Dat is sindsdien een grote publiekstrekker. Arnhem telt daarnaast ook nog een bioscoop van Vue (vijf zalen), Stadsbioscoop Rembrandt (vijf zalen) en Focus Filmtheater (drie zalen). In maart van dit jaar ging bovendien in Noord-Nijmegen, op elf kilometer afstand, het multiplex van CineMec met acht zalen open.

Het standpunt van het Arnhemse college sluit echter wel weer aan op de uitspraak die het begin dit jaar al deed. Arnhem Direct citeerde toen uit een gelekte notitie waarin stond: ‘Ervaring leert dat de vestiging van een perifere, grootschalige bioscoop nauwelijks effect heeft op bezoek aan bioscopen in de binnenstad.’

Focus Filmtheater gaat in de toekomst verhuizen naar een nieuw te bouwen complex op het Kerkplein in Arnhem. Momenteel is men nog in afwachting van een uitspraak van de Raad van State over dat nieuwbouwproject.

Euroscoop is momenteel ook bezig om nieuwe bioscopen te realiseren in Amsterdam-Noord en Den Haag. In april dit jaar is het bedrijf begonnen met de bouw van het nieuwe multiplex vlakbij Schiedam Centrum.

Bron: Holland Film Nieuws