Cinekid 2016 feestelijk geopend met première van Uilenbal

Met Birgit Schuurmans, Mimoun Oaïssa en Simone van Dusseldorp

Cinekid, het film-, televisie- en nieuwe mediafestival voor de jeugd, is woensdag feestelijk geopend! Donderdag 13 en vrijdag 14 oktober is het festival toegankelijk voor scholen. Vanaf zaterdag 15 t/m vrijdag 21 oktober kan iedereen op de Westergasfabriek en in The Movies in Amsterdam terecht voor allerlei vertoningen en activiteiten. Ook strijkt Cinekid tijdens de herfstvakantie neer in ruim 35 filmtheaters in het land.

De 30ste verjaardagseditie van Cinekid werd woensdagmiddag officieel geopend door directeur Sannette Naeyé met de wereldpremière van Uilenbal (geproduceerd door Lemming Film, in coproductie met de VPRO, gedistribueerd door Just Film Distribution). De nieuwste familiefilm van Simone van Dusseldorp gaat over de 8-jarige Meral die ontdekt hoe belangrijk vriendschap is als ze haar muis Piepiep kwijtraakt.
De hoofdrol van Meral wordt vertolkt door het jonge talent Hiba Ghafry. Zij is tevens het gezicht van Cinekid 2016. De cast bestaat naast Hiba uit o.a. Matheu Hinzen (Bloed, Zweet en Tranen), Mimoun Oaïssa (De Marathon, Shouf Shouf Habibi) en Birgit Schuurman (Rokjesdag, Pijnstillers).

Sannette Naeyé, directeur Cinekid:Ik ben trots dat we het 30ste Cinekidjaar openen met een sterke Nederlandstalige productie. Het is een film voor jonge kinderen, die zijn zeldzaam. Uilenbal is een vrolijke film omtrent het thema vriendschap en past daarom uitstekend bij onze feestelijke jubileumeditie.

De 30ste editie van Cinekid is tegelijkertijd de laatste voor Naeyé. Na twintig jaar aan het roer te hebben gestaan, legt ze begin 2017 haar functie neer als algemeen directeur.

Simone van Dusseldorp & Cinekid
Regisseur Simone van Dusseldorp heeft een indrukwekkende staat van dienst op gebied van jeugdtelevisie en -film. Haar producties vielen meerdere keren in de prijzen op het Cinekid Festival. Uilenbal is na Briefgeheim (2010) en Leven volgens Nino (2014) de derde film van Van Dusseldorp die het Cinekid Festival opent. Reden genoeg om haar de gast van het jaar te maken. Ze selecteerde in die hoedanigheid vijf jeugdfilms die haar hebben geïnspireerd: Ponyo, Edwards Scissorhands, De nieuwe avonturen van het molletje, Zazie in de metro en Mijn vader woont in Rio.

Programma 2016
Het Cinekid Festival omvat alle aspecten van de media-industrie voor een jong publiek en biedt naast kwalitatieve media ook workshops en masterclasses waarin kinderen zelf aan het werk gaan. Cinekid vertoont meer dan 150 bijzondere films en televisieprogramma’s en creëert met de meest innovatieve tools, games, installaties en apps de grootste digitale speeltuin van Europa: het MediaLab. Bekijk hier het hele programma.

Cinekid for Professionals
Het programma voor volwassenen, Cinekid for Professionals, is online te vinden via www.cinekid.com. Het industry event organiseert onder andere de Professionals Conference met dit jaar sprekers van PBS Kids en Dreamworks. Ook is er het Media Literacy Seminar, waar wordt ingegaan op de invloed van media op culturele identiteitsvorming van kinderen. Daarnaast wordt het European Film Forum gehouden, ter gelegenheid van 25 jaar Creative Europe.

Bron: Cinekid