Programma KLIK Amsterdam Animation Festival bekend – korting voor NBF-leden

25 tot en met 30 oktober 2016

Op 25 oktober gaat het KLIK Amsterdam Animation Festival van start in EYE Filmmuseum Amsterdam. In zes dagen worden meer dan 300 nationale en internationale animaties vertoond. Naast films zijn er verschillende exposities, workshops, talks en live performances van kunstenaars om de diversiteit en mogelijkheden van animatie te tonen. De laatste dag is er een speciaal programma voor kinderen met activiteiten zoals knutselen en het bouwen van een fantasielandschap. Woensdag 5 oktober start de online voorverkoop van het festival. NBF-leden krijgen korting op de tickets.

Internationale competitie
Het hart van het festival is de internationale competitie voor gevestigde en opkomende animatoren. Van de 1800 inzendingen uit meer dan 80 landen zijn de allerbeste films gekozen en ondergebracht in verschillende programma’s. Deze films maken kans op één van de felbegeerde KLIK Awards. Ook het publiek kan stemmen op zijn favoriete animatie en bepaalt wie de KLIK’s publieksprijs in ontvangst mag nemen.

Live performances
De internationaal bekende Nederlandse harpiste Lavinia Meijer zal de film Behind the Telescopes live ondersteunen. Behind the Telescopes is ontwikkeld door Lavinia Meijer en animator Aimée de Jongh. De ontroerende film gaat over het jonge meisje Lyra. Haar droom is om net als haar vader astronaut te worden. Op een dag wordt Lyra uitverkoren om een ruimtereis te maken naar dezelfde planeet, die haar vader jaren ervoor fataal werd. Haar grote hoop is om daar leven te ontdekken en een ideale nieuwe wereld te creëren. Een ander voorbeeld van hoe live performances en animatie samensmelten is de hervertelling van de animatieklassieker The Idea uit 1932 met live vertelling van Sahand Sahebdivani (Storyteller of the Year 2014) en muzikale ondersteuning van pianist Anastasis Sarakatsanos, gepresenteerd in samenwerking met het Internationaal Storytelling Festival Amsterdam.

Thema: The world we live in
Dit jaar nodigt het themaprogramma de bezoekers uit om eens extra goed naar de wereld om ons heen te kijken. Met de Urban Cycling Safari verkennen festivalgangers op de fiets Amsterdam-Noord. Tijdens drie pitstops bekijken zij korte animaties die verband houden met de locatie waar zij zich op dat moment bevinden. Het thema komt eveneens tot uiting in een speciale selectie van recente speelfilms, zoals The Red TurtleEden’s Edge en The Girl Without Hands, waarin het landschap een centrale rol speelt in het verhaal. Ook een optie: bezoek de tentoonstelling |re|Framing Utopia in EYE Filmmuseum Amsterdam met werk van diverse internationale kunstenaars als David OReilly en José Miguel Biscaya en Nederlandse kunstenaars als Jasper de Beijer, Peter van der Es en Eelco Brand.

Kids-dag
Zondag 30 oktober staat in het teken van de allerkleinsten met een speciale programmering voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Kinderen kunnen kiezen uit meerdere programma’s met een verzameling van korte animaties. Ter ere van 40 jaar Sesamstraat presenteert KLIK aanvullend een programma met allerlei korte 2D-animaties uit de serie waarin ook de bekende poppen voorkomen. Ook is er de mogelijkheid om met Pino, Tommie, Ieniemienie en Purk voor een Sesamstraat green screen op de foto te gaan.

Nederlands animatietalent in de spotlights
De Nederlandse top-animator Piet Kroon onder andere bekend van Shrek en Despicable Me, al 20 jaar werkzaam in Hollywood, vertelt hoe een verhaal voor een lange animatiefilm tot stand komt, over de ontwikkeling van ideeën en het proces van trial and error dat bijdraagt aan de meest fantastische verhalen. Naast Piet Kroon zal ook de Nederlandse animatie-sensatie Loish in het KLIK Café haar digitale tekentalent live tonen. Bezoekers kunnen haar terwijl zij tekent vragen stellen en de presentatie zal op groot scherm te zien zijn. In de gratis workshop van ROC Midden Nederland – Amersfoort worden festivalgangers onderdeel van hun eigen virtual reality schilderij: gewapend met een VR-bril en VR-kwast schildert de bezoeker in de ruimte om zich heen.

KLIK van 25 tot en met 30 oktober 2016
EYE, IJpromenade 1, Amsterdam
Losse filmvertoning: 10 euro (beschikbaar via de EYE website en ticket office) – Voor NBF-leden 8,50
KLIK Day Pass: 30 euro (op zondag 20 euro) – Voor NBF-leden 25 euro (op zondag 15 euro)
KLIK Unlimited Pass: 75 euro – Voor NBF-leden 60 euro
KLIK Kids Pass: 15 euro
Openingstijden alle dagen: 10.00 – 01.00 uur

Over KLIK
KLIK is een internationaal label voor kwalitatieve en uitdagende animatie. Met het KLIK Amsterdam Animation Festival als vlaggenschip en in het kielzog activiteiten gedurende het jaar creëert KLIK bekendheid en passie voor animatie onder een breed publiek. Het KLIK Amsterdam Animation Festival is een internationaal animatiefestival dat jaarlijks plaatsvindt in Amsterdam. Het festival geeft een podium aan animatie in de breedste zin van het woord en vertoont speelfilms, korte films, commercials, videospellen en installaties.

Bron: KLIK