Film Fest Gent 11 oktober van start

Dinsdag 11 oktober gaat voor de 43e keer het filmfestival van Gent van start. Dit jaar is er speciale aandacht voor films uit Japan en Scandinavië. Ook komen er opvallende gasten langs, zoals Isabelle Huppert, Ken Loach, Olivier Assayas en musicus Ryuichi Sakamoto.

Ruim honderd films worden er vertoond van 11 tot en met 21 oktober in Gent. Er is een officiële competitie, themaprogramma’s, de Soundtrack Awards en het festival pakt flink uit met de aanwezigheid van internationale gasten zoals Ken Loach, Isabelle Huppert, Terence Davies, Olivier Assayas, Mark Rappaport, Derek Cianfrance, Asghar Farhadi en Ryuichi Sakamoto. Maar ook Belgische gasten als Arno, Bouli Lanners, Peter Van den Begin en Johan Leysen ontbreken niet.

Er draaien twaalf films in competitie: BacalaureatCartas da GuerraGloryFai bei sogniHarmoniumHermia & Helena,HomeA Quiet PassionThe OrnithologistRéparer les VivantsScarred Hearts en Le Secret de la Chambre Noire.
Van een aantal titels komen de regisseur en/of cast langs om hun film te presenteren.
In de jury hebben onder anderen producent Jeremy Thomas, regisseur Tran Anh Hung en schrijver Jonathan Coe zitting.

Films uit Japan en Scandinavië staan centraal op het festival. Er staan dertien lange en acht korte Nordic films op het programma. En de klassieker Queen Christina, met poster girl Greta Garbo in de hoofdrol, wordt vertoond.

Ook uit Japan worden dertien films vertoond, van jong talent, maar ook van veteranen uit de Japanse cinema, die hier niet veel bekendheid genieten.
Eregast is componist Ryuichi Sakamoto aan wiens werk aandacht wordt besteed in het soundtrack-onderdeel van het festival. Op 19 oktober wordt Merry Christmas Mr. Lawrence, waarvoor hij de memorabele score schreef, in zijn aanwezigheid vertoond.

En zoals altijd komt ook het beste van de Belgische cinema en tv aan bod: commercieel, arthouse en crossover. Op 15 oktober zal ook de Visser-Neerlandiaprijs Scenario 2016 en Lifetime Achievement Award van de Acteursgilde uitgereikt worden met aansluitend een vertoning van Le Ciel Flamand van Peter Monsaert.

Het 43e Film Fest Gent loopt van 11 tot en met 21 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole. Voor info, programma en tickets klik hier.

Bron: Holland Film Nieuws