Sportfilmfestival Rotterdam en CineCrowd zetten Nederlandse sportfilm op de kaart

Het AD Sportfilmfestival Rotterdam (SFFR) en CineCrowd hebben de handen ineengeslagen om talentvolle filmmakers uit te dagen unieke films te maken die de zichtbaarheid van sport, sporters en sportbeleving verhogen. Er worden in Nederland weinig tot geen sportfilms en/of documentaires gemaakt. Soms worden er wel films en documentaires gemaakt over sport, maar een echte cultuur op het gebied van sportfilms heeft Nederland niet. En dat is jammer, aangezien Nederland heel veel te bieden heeft op sportgebied.

Nederlandse filmmakers hebben vanaf nu tot 20 oktober de tijd om hun filmplannen in te sturen.  Hieruit zal een gerenommeerde jury van film- en sportprofessionals maximaal vier filmplannen selecteren, die voor eind maart 2017 gerealiseerd moeten worden. Deze films zullen tijdens de openingsavond van de derde editie van het AD Sportfilmfestival Rotterdam (6-8 april 2017) in première gaan. Ook zal deze avond de prijs voor de ‘Beste Film’ uitgedeeld worden door een vakkundige jury.

De vier geselecteerde filmmakers mogen half november a.s. hun filmplannen live pitchen bij publieke lokale omroep OPEN Rotterdam, waarbij elk project € 2.500,- aan financiële steun kan ontvangen.  Voorwaarde is wel dat het voorstel voldoet aan de eisen voor uitzenden via de publieke lokale omroep. Via het partnership dat CineCrowd heeft met het VSBFonds zal nog een additionele bijdrage van € 1.500,- euro gedaan worden.
De geselecteerde makers zullen door middel van een crowdfund-campagne bij CineCrowd deze financiële steun moeten matchen en minimaal € 4.000,- zelfstandig bij het publiek moeten verwerven. Daarbij zal CineCrowd de geselecteerde makers een workshop crowdfunding aanbieden met daarin tips over hun projecten, de marketing en hoe zij het beste hun campagne aan kunnen pakken.

CineCrowd
CineCrowd is het crowdfunding platform voor film. Op www.cinecrowd.com kunnen filmmakers hun ideeën voor films presenteren en pitchen aan het publiek. Iedereen, particulieren en ook bedrijven, kunnen zonder risico een bijdrage leveren en zo de realisatie van een film mogelijk maken. Sinds de oprichting in 2011 zijn meer dan 350 projecten succesvol gecrowdfund.

CALL VOOR FILMMAKERS

Vereisten:

  • Per regisseur/maker mag er één project worden ingediend. Bij voorkeur bestaat het indienende team minstens uit een    regisseur en (uitvoerend) producent.
  • Aantoonbare ervaring met film (en de financiële en productionele verantwoordelijkheid) wegen mee in de selectie.
  • De aanmelding moet een goed beeld geven van de film die voor ogen staat. De kans op selectie is groter als het project al in een ver gevorderd stadium is.
  • Verplicht zijn in ieder geval:

1. Een plan/scenario
2. Een (beknopt) productieplan inclusief begroting en planning
3. Werkvoorbeelden (bijv. showreel of portfolio).
Een begeleidend document (regie-, scenario-, producentenvisie of visuele presentatie; precieze invulling is aan het team zelf) wordt op prijs gesteld.
4. Idee en financiering moeten voldoen aan de eisen uit de Mediawet voor uitzenden bij publieke lokale omroep zowel wat betreft financiering als inhoud.
5. Aanmeldingen uit heel Nederland (of daarbuiten) zijn welkom, echter:
Het ingediende filmplan moet een link hebben met Rotterdam en Rotterdamse
sport, sporters en/of sportbeleving in de breedste zin van het woord.
6. Je hoeft hiervoor niet verplicht woonachtig te zijn in Rotterdam.

Planning
2016
20 oktober – deadline indienen projecten
26 oktober – bekendmaking winnaars
1 november – workshop crowdfunding
Half November : pitch bij OPEN Rotterdam
1 december – crowdfunding campagne van start
31 december – einde crowdfunding

2017
Januari tot en met eind maart – productie van de films
6 april – première films, en uitzending bij Publieke Lokale Omroep OPEN Rotterdam
op tv via Ziggo kanaal 36 en en KPN/Telfort?Xs4all kanaal 636 en via openrotterdam.nl

Bron: CineCrowd