Directeur Cinekid Sannette Naeyé kondigt vertrek aan

Na twintig jaar heeft algemeen directeur Sannette Naeyé besloten Cinekid te verlaten. Ze zal per 1 februari 2017 haar functie neerleggen, na de 30ste verjaardagseditie van het Cinekid Festival dat in de herfstvakantie plaatsvindt. Naeyé: ‘Cinekid laat ik niet alleen, dat is in de vele handen die samen van Cinekid het grootste jeugdfestival in zijn soort ter wereld maakten.’

Sannette Naeyé (1952) heeft een indrukwekkende staat van dienst als algemeen en artistiek directeur, tevens  samensteller van het filmprogramma van het festival. Ze is verantwoordelijk voor het Cinekid dat we vandaag de dag kennen: een krachtig instituut dat niet meer is weg te denken uit het (inter)nationale culturele en educatieve landschap. Ruim 80.000 kinderen en hun begeleiders komen jaarlijks in aanraking met kwaliteitsmedia op het Cinekid Festival en de satellietfestivals Cinekid op Locatie in ca. 35 steden door heel Nederland, tijdens educatieprogramma’s voor schoolklassen, via Cinekid AppLab en door middel van vele andere projecten van stichting Cinekid.

Naeyé staat bekend om haar maatschappelijke visie. Ze besefte in de jaren negentig al hoe bepalend nieuwe media zou gaan worden voor de ontwikkeling van een kind. Ze initieerde een nieuwe media afdeling en zette het MediaLab op, wat met 1.200 m2 en ruim vijftig interactieve installaties, workshops en games de grootste digitale speeltuin van Europa is geworden.

Cinekid for Professionals
Onder Naeyés leiding groeide Cinekid uit tot meer dan een festival voor kinderen. Met haar team startte ze Cinekid for Professionals: een industry event dat plaats vindt tijdens het Cinekid Festival om de productie en distributie van kwaliteitsmedia voor kinderen te stimuleren. Met een breed internationaal programma waaronder een coproductiemarkt, een script lab voor het ontwikkelen van jeugdfilmscripts en het educatief distributieproject Wrap!, heeft Cinekid for Professionals zich ontwikkeld tot een invloedrijk platform met een unieke positie in Europa en is Nederland vele jeugdproducties rijker.

Voor haar verdiensten ontving Naeyé in 2011 onder andere de Lifetime Achievement Award van CIFEJ, de Wereld Jeugdfilm Organisatie. Naeyé heeft aangegeven na haar vertrek te willen focussen op nieuwe projecten.

Bestuur
Het bestuur van Cinekid heeft alle begrip voor haar keuze om het festival na twintig jaar te verlaten. ‘Cinekid zonder Sannette is nog lastig voor te stellen. De manier waarop Cinekid nu op de kaart staat was nooit gelukt zonder de bouwkwaliteiten van Sannette. We zijn haar heel dankbaar voor de tomeloze passie, inzet en betrokkenheid’, aldus bestuurslid Martien Kuitenbrouwer.

Het bestuur van Cinekid gaat de komende tijd op zoek naar een opvolger en is voornemens om begin volgend jaar een nieuwe algemeen directeur te presenteren.

Bron: Cinekid