Nieuw driedaags genrefestival: “AMSTERDAMNED 2016”

Woensdag 26 tot en met vrijdag 28 oktober 2016 |  Filmtheater Kriterion, Amsterdam

Van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 oktober presenteren Film Events en Filmtheater Kriterion een nieuw driedaags genrefestival. Onder de titel “Amsterdamned 2016” worden tien nieuwe en oude films vertoond in de genres horror, fantasy en sciencefiction. Openingsfilm van “Amsterdamned 2016” is de gelijknamige Nederhorror/thrillerklassieker van Dick Maas. De ‘28th Anniversary Special Screening’ van AMSTERDAMNED wordt gepresenteerd op 35mm en in aanwezigheid van de regisseur en diverse leden van de cast en crew onder wie hoofdrolspeelster Monique van de Ven.

Met de zegen van Dick Maas himself – wiens nieuwe film PROOI vanaf 13 oktober in de bioscopen draait – en de enthousiaste steun van de medewerkers van Kriterion neemt filmproducent Jan Doense het initiatief tot dit nieuwe festival.

Jan Doense: “Als jarenlang liefhebber en promotor van de ‘fantastische cinema’ constateer ik de laatste jaren een toenemende verschraling van het bioscoopaanbod, waardoor steeds meer must-see genrefilms ons land passeren of, in het beste geval, direct maar vaak nagenoeg onzichtbaar op home entertainment verschijnen”.

Op het programma van “Amsterdamned 2016” staan dan ook diverse favoriete, recente genrefilms van Doense, die vooralsnog geen Nederlandse release krijgen.
De voor deze gelegenheid extra sfeervolle ambiance van Kriterion moet de bezoekers uitnodigen om tussen en na de filmvertoningen onder het genot van een biertje of andere versnapering met elkaar in gesprek te gaan over de stand van zaken op het gebied van genrefilms.Tijdens het festival zijn bovendien boeken, magazines, DVD’s en andere genregerelateerde merchandise te koop.

Premières en eenmalige bioscoopvertoningen
Op het programma van “Amsterdamned 2016” staan zes premières en eenmalige bioscoopvertoningen, te weten:
–    BASKIN (Can Evrenol, Turkije 2015)
–    THE CORPSE OF ANNA FRITZ (Hèctor Hernández Vicens; Spanje 2015)
–    THE LOVE WITCH (Anna Biller; VS 2016)
–    UNDER THE SHADOW (Babak Anvari; GB/Jordanië/Qatar/Iran 2016)
–    SOUTHBOUND (Roxanne Benjamin, David Bruckner, Patrick Horvath, Radio Silence; VS 2016)
–    THE WINDMILL MASSACRE (Nick Jongerius; Nederland 2016)

Hommage Nicolas Roeg
“Amsterdamned” eert tijdens zijn eerste editie de visionaire Britse cineast Nicolas Roeg, regisseur van genreklassiekers als DON’T LOOK NOW, THE MAN WHO FELL TO EARTH en THE WITCHES. Van origine director of photography, ontwikkelde Roeg zich vanaf zijn regiedebuut PERFORMANCE (1970) en WALKABOUT (1971) tot een filmmaker met een hoogst oorspronkelijke visie. Zijn films staan bekend om hun revolutionaire montage, waarin vaak diverse scènes met vervreemdend effect door elkaar werden gesneden. Meest bekend is waarschijnlijk de ‘omgekeerde’ seksscène uit DON’T LOOK NOW.
Op het programma van “Amsterdamned 2016” staan DON’T LOOK NOW (1973), de gerestaureerde versie van THE MAN WHO FELL TO EARTH (1976/2016) en Roegs onderschatte, meest recente film PUFFBALL: THE DEVIL’S EYEBALL (2007).

Halloween Horror Show 2016
SOUTHBOUND en THE WINDMILL MASSACRE zijn ook te zien tijdens de achtste editie van “Mr. Horror’s Halloween Horror Show”, een jaarlijkse nachtelijke horrormarathon die dit jaar plaatsvindt in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober in diverse steden door heel Nederland horrorshow.nl.

Festivaltrailer AMSTERDAMNED 2016

 

Bron: Herrie Film & TV