Brandbrief ZZP’ers in media om wet DBA

Een grote groep zzp´ers heeft een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd om aandacht te vragen voor de situatie van de zzp´er in de media, die door werkwijze van de Belastingdienst w.b. de modelovereenkomst onwerkbaar wordt.

Brief aan minister Asscher, staatssecretaris Wiebes en Tweede Kamer

Politiek, omroepen en belastingdienst: kom tot een oplossing, met of zonder Wet DBA, voor de chaos rond het inhuren van zzp’ers bij de omroepen.

De omroepen, publiek en commercieel, kunnen niet zonder zzp’ers. De omroepen zijn continubedrijven. Ze hebben ons, zzp’ers, vooral nodig voor projecten en extra klussen, als unieke presentatoren en gespecialiseerde commentatoren, als vervanger bij ziekte en vakantie. En bij groot nieuws als de aanslag in Brussel of de tsunami in Japan wordt er ‘opgeschaald’ en ook dan kunnen de omroepen niet zonder ons. Wij zijn ingewerkte, direct inzetbare professionals in verslaggeving, op bureauredactie, in de regie, in de techniek en op de presentatiestoel. Wij zijn specialisten én vormen de ‘flexibele schil’ rond de omroepen.

In dat redelijke functionerende systeem is nu chaos door de Wet DBA en de Wet werk en zekerheid (Wwz). Voor zzp’ers die nu opdrachten vervullen voor de verschillende omroepen wordt het nu erg moeilijk. Onze opdrachtgevers, de omroepen, zijn nu zó bang dat ze door de Belastingdienst aansprakelijk worden gesteld vanwege schijndienstverbanden, dat ze eigenlijk geen zzp’ers meer durven in te huren. En dat merken wij, de zzp’ers, aan het dalende aantal opdrachten en het aantal opdrachtgevers. Dat merken wij omdat de omroepen en hun juristen ook tegen ons zeggen dat ‘ze het niet meer weten’.

Wat gaat er mis? Voor de Wet DBA is een modelovereenkomst, goed bevonden door de Belastingdienst, gewenst. De omroepen proberen al sinds 2015 voor zzp’ers op de redacties en in de studio’s een modelovereenkomst te bedenken die de Belastingdienst goedkeurt. Ze zijn inmiddels heel wat conceptmodelovereenkomsten verder en komen er niet uit, getuige ook de brief van NPO en ROOS aan staatssecretaris Wiebes.

Minister Asscher en staatssecretaris Wiebes zouden graag zien dat de omroepen ons in dienst nemen. Er zou sprake zijn van ‘schijndienstverbanden’. Als die er zijn, dan is het terecht dat daarnaar gekeken wordt. Maar wij zijn echte ondernemers. We hebben jarenlang veel geïnvesteerd in het opbouwen van een gevarieerde klantenkring. Wij willen niet in dienst, wij willen al onze klanten blijven bedienen. Bovendien: hoe zouden we bij al die opdrachtgevers in dienst moeten treden? Via korte dienstverbanden? Dan lopen we aan tegen de beperkingen van de Wet Werk en Zekerheid, en mogen we na twee contracten een half jaar niet meer voor die opdrachtgever werken. Via payroll? Dan zijn we geen ondernemer meer, maar zijn we in loondienst van het payrollbureau en missen alle voordelen van het ondernemerschap. Terwijl wij wel alle inspanningen van een ondernemer verrichten, namelijk: het zelf vergaren van werk en opdrachten. Ook nul-urencontracten bieden in dit geval geen uitkomst. Kortom: wij staan als ondernemers met onze rug tegen de muur.

De minister en staatssecretaris willen schijnconstructies aanpakken, maar nu scheren ze alle zzp’ers over een kam. Ze kijken niet naar ons als ondernemers, maar uitsluitend naar de omroepen en hoe zij het werk inrichten. Het gevolg: geen opdrachten meer voor ons. De omroepen hebben ons nodig, maar ze durven ons niet meer in te huren.

Zoals de Wet DBA in combinatie met de Wwz nu uitpakt, begint het te lijken op onbehoorlijk bestuur waarbij wij als ondernemers het onderspit delven. Wij vragen daarom alle betrokken partijen: politiek, omroepen en belastingdienst om -met of zonder Wet DBA- tot een werkbare oplossing te komen.

Kees Boonman
Ewout de Bruijn
Eric Corton
Matthijs Holtrop
Mariska Hulscher
Botte Jellema
Manuela Kemp
Marcia Luyten
Ragnar Niemeijer
Harmke Pijpers
Sheila Sitalsing
Margriet Vroomans
Max van Weezel
Mieke van der Weij
+ ruim 100 andere zzp’ers die achter de schermen bij de omroepen werken….

Lees hier de brief online

Bron: Omroep Freelancers