Shortcutz Weekendz at LAB: Een retrospectief van Martin Koolhoven

Op zaterdag 1 oktober vanaf 16.00u presenteren Shortcutz Amsterdam en filmtheater LAB de eerste editie van Shortcutz Weekendz at LAB, met het retrospectief Martin Koolhoven Mini Festival. 3 x Koolhoven op één dag: Duister Licht (1997), Suzy Q (1999) en Oorlogswinter (2008). Als de hoofdgast van Shortcutz op 27 september praat de regisseur over zijn oeuvre en, uiteraard, over Brimstone, zijn gedroomde western die eerder deze maand op het Filmfestival van Venetië in première ging. Alle drie de films worden met Engelse ondertiteling vertoond, want Shortcutz en de Shortcutz Weekends at LAB zijn ook toegankelijk voor expats.

De reguliere edities van Shortcutz vinden elke dinsdag plaats in De Kring in Amsterdam, met elke week een nieuwe Special Guest. Shortcutz Weekendz vindt plaats in LAB.

Het filmprogramma van zaterdag

16.00 – Duister Licht (53 minuten) is de eerste film van Koolhoven. In deze korte speelfilm wordt een inbreker gevangen gehouden door een strenggelovige boerin. Duister Licht is een karakterstudie vermomd als een thriller. Entree: €7,50

17.15 – Suzy Q (83 minuten) markeert de eerste samenwerking tussen Koolhoven en Carice van Houten, die ook een grote rol heeft in Brimstone. Suzy (Van Houten) speelt een tiener die in een disfunctioneel gezin opgroeit in de jaren zestig. Ze laat haar droom, Mick Jagger ontmoeten, uitkomen. Entree: €7,50

19.00 – Oorlogswinter (103 minuten), naar het boek van Jan Terlouw, is tot nu toe waarschijnlijk de meest bekende film van Koolhoven. De jonge Michiel raakt hierin betrokken in het verzet tegen de Duitse overheersing. Oorlogswinter was de Nederlandse Oscarinzending van 2009. Entree: €9,-

Early Bird
Koop tot en met donderdag 18.00 early bird tickets voor de screenings van Duister Licht en Suzy Q: €5,- per film!

Over Shortcutz
Shortcutz Amsterdam biedt een podium voor nieuw Nederlands filmtalent om nieuw werk te tonen, haar publiek te ontmoeten en kennis te maken met ervaren professionals uit de filmindustrie.
Tijdens onze wekelijkse screenings worden twee korte film getoond van aanstomend talent, gevold door een uitgebreid interview met een gevestigd Nederlands regisseur, acteur of producer (onze Special Guest). Na een speciaal voorproefje van zijn of haar nieuwe film, gaat onze gast het gesprek aan met het publiek.  Sinds 2013 zijn meer dan 380 film getoond en ontvingen we meer dan 150 gasten: van Monic Hendrickx tot Marc van Warmerdam; van Paula van der Oest tot Rutger Hauer.

Over LAB
LAB staat als Amsterdams filmtheater midden in de filmwereld. De bioscoop biedt plaats is voor alles wat met film te maken heeft. Zo staat vanaf september elke dinsdag in het teken van de nieuwste en meest spraakmakende documentaire in de Docu Dinsdag en zie je elke laatste vrijdag van de maand cultklassiekers op VHS, in Straight to Video. Ook biedt LAB een podium voor gevestigde en beginnende filmmakers, voorpremières en zelfs testscreenings.