MovieZone NFF Award uitgereikt aan IF THE SUN EXPLODES

De MovieZone NFF Award is uitgereikt aan IF THE SUN EXPLODES van regisseur Hanna van Niekerk . De prijs wordt toegekend door de MovieZone NFF Jury, een jongerenjury die traditioneel de NFF Talkshow als podium voor de uitreiking heeft.

Naast IF THE SUN EXPLODES waren de films STRIKE A POSE en RIPHAGEN genomineerd door de jonge filmliefhebbers. De winnaar van de MovieZone Award maakt kans om opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma’s van EYE.

De MovieZone NFF Jury bestaat uit filmliefhebbers tussen de vijftien en negentien jaar oud. Net als de Gouden Kalf Jury voorheen bekijkt de MovieZone NFF Jury een selectie films van het afgelopen jaar. De voorselectie, in willekeurige volgorde: STRIKE A POSE (Esther Gould, 2016), RIPHAGEN (Pieter Kuijpers, 2016), THE RED TURTLE (Michael Dudok de Wit, 2016), OF IK GEK BEN (Frank Lammers, 2016), BEYOND SLEEP (Boudewijn Koole, 2016), DE HELD (Menno Meyjes, 2016), BON BINI HOLLAND (Jelle de Jonge, 2015), BEZNESS AS USUAL (Alex Pitstra, 2016), IF THE SUN EXPLODES (Hanna van Niekerk, 2016) en THE WINDMILL MASSACRE (Nick Jongerius, 2016).

Jury rapport
“Het jureren voor het NFF gaf ons echt een VIP-gevoel. Het waren vier vermoeiende, maar fantastische dagen en echt een ervaring die we nooit zullen vergeten. Vooral het napraten met de makers van de films was erg interessant en gaf een extra dimensie aan onze kijk op de films. Het heeft onze blik op het Nederlandse filmaanbod verruimd. Het juryberaad was moeilijker dan we hadden verwacht. Uiteindelijk was het besluit niet unaniem, maar zijn we toch tot een winnaar gekomen.”

WINNAAR – IF THE SUN EXPLODES (Hanna van Niekerk)
“De winnaar is een diepgaand, kunstzinnig portret dat ons erg aan het denken heeft gezet. De sterke, geïmproviseerde dialogen waren erg herkenbaar. De acteurs hadden een erg goede chemie en waren daardoor heel overtuigend. De esthetiek van de beeldstijl was erg doordacht. We kunnen er trots op zijn dat een Nederlandse film met een minimaal budget zo’n indrukwekkend resultaat heeft opgeleverd.”

GENOMINEERD: RIPHAGEN (Pieter Kuijpers)
“Het verhaal van deze film is erg boeiend, en het is fascinerend dat dit verhaal echt gebeurd is. Het is interessant en verfrissend dat dit perspectief gekozen is. RIPHAGEN onderscheidt zich door creatief camerawerk en talentvolle acteurs.”

GENOMINEERD: STRIKE A POSE (Ester Gould)
“De boodschap van STRIKE A POSE wordt op een krachtige manier in beeld gebracht. Dankzij de film worden meerdere kanten belicht van een verhaal wat niet bij het grote publiek bekend is. De titel is heel sterk gekozen en heeft een diepere betekenis. De documentaire blijft interessant door het mooi in beeld gebrachte omslagpunt.”

MovieZone
MovieZone geeft jongeren de kans een filmfestival van binnenuit mee te maken en hun mening over film te laten horen. De jury bestaat dit jaar uit vijf jongeren in de leeftijd van 16 en 17 jaar: Daniëlle Walsteijn, Juan Visser, Britney Chen, Philip Ledeboer en Isa van Mulligen. Ze stellen zich op deze pagina voor. De MovieZone NFF jury wordt georganiseerd door EYE in samenwerking met NFF en is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van NVB, NVF en ministerie van OC&W.

Winnaars MovieZone NFF Award
2015:   PRINS van SAM DE JONG
2014:  JONGENS van Mischa Kamp
2013:  WOLF van Jim Taihuttu
2012:  MY LIFE ON PLANET B van Iván López Núñez
2011:  170 HZ van Joost van Ginkel
2010:  SCHEMER van Hanro Smitsman
2009:  HET LEVEN UIT EEN DAG van Mark de Cloe
2008:  SKIN van Hanro Smitsman
2007:  BLIND van Tamar van den Dop
2006:  IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN van Willem van de Sande Bakhuyzen
2005:  LEEF! van Willem van de Sande Bakhuysen

Bron: Nederlands Film Festival