EYE brengt films van Roberto Minervini in de filmtheaters

EYE presenteert vanaf 29 september vier films van Roberto Minervini als onderdeel van het omvangrijke programma ‘Looking for America’. In zijn meest recente film The Other Side schetst Minervini een beeld van mensen die niet deelnemen aan de Amerikaanse droom, maar op eigen voorwaarden proberen te overleven in de harde alledaagse werkelijkheid. The Other Side is samen met Stop the Pounding Heart ook te zien in de landelijke filmtheaters. EYE vertoont daarnaast Minervini’s Low Tide en The Passage.

29 sept première The Other Side in EYE en landelijke filmtheaters.
7 oktober t/m 21 december: Looking for America: de Verenigde Staten volgens onafhankelijke filmmakers in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam. www.eyefilm.nl/america

Looking for America
In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen werpt EYE dit najaar een nieuwsgierige blik op de Verenigde Staten. Hoe verhoudt het aloude ideaal van een ‘land of the free and home of the brave’ zich met de weerbarstige werkelijkheid? In het omvangrijke programma ‘Looking for America’ laat EYE de vertrouwde perspectieven van Hollywood links liggen en gaat op onderzoek uit met de eigenzinnige cineasten van de Amerikaanse independent film, zoals Roberto Minervini van wie EYE vier films vertoont onder de titel ‘The Wrong Side of the Tracks – De films van Roberto Minervini’.

Over Roberto Minervini
Roberto Minervini (1970) studeerde aan de New School University in New York en wist in korte tijd de aandacht te trekken met zijn poëtische en toch niets verhullende portretten van een hedendaags Amerika ver verwijderd van de glamour van steden als New York en LA. Zijn indringende manier van verhalen vertellen (half documentair, half fictie) werd door de vakpers al vergeleken met die van regisseurs als Terrence Malick (Badlands). Hij maakt zijn films in nauwe samenwerking met de lokale bevolking. Door de zeer hechte band die tussen hen ontstaat kan Minervini diep in hun leven en in de Amerikaanse subcultuur graven.

The Other Side (première)
Roberto Minervini (VS, 2015), Nederlands ondertiteld, 92′
De in Italië geboren filmmaker Roberto Minervini brengt in zijn films de levens van Amerikanen in beeld die nauwelijks deel lijken te hebben aan de Amerikaanse Droom. In The Other Side focust hij op een groep mensen die door sociologen steevast ‘marginalen’ wordt genoemd.
Oorlogsveteranen, drugsverslaafden, boze, zwaar bewapende libertarians die menen dat de overheid hen van al hun vrijheid berooft – Minervini zocht ze op in Louisiana en filmde hun verhaal in een opmerkelijke mix van fictie en documentaire, met een drugsdealer en zijn vriendinnetje in de hoofdrollen. Het resultaat is een soms ontluisterend eerlijk, maar niet onsympathiek portret van levens waar veel Amerikanen nauwelijks weet van hebben.

De Texas-trilogie

The Passage
Roberto  Minervini (VS, 2011), Engels gesproken, 85′
The Passage (2011) vormt met en Low Tide (2012) en Stop the Pounding Heart (2013) Minervini’s ‘Texas-trilogie’ – films waarin de regisseur de levens in beeld brengt van Amerikanen die nauwelijks deel lijken te hebben aan de Amerikaanse Droom.
The Passage is een roadmovie over twee mensen die niets met elkaar gemeen hebben behalve dat ze niets meer te verliezen hebben. Zij heeft net ontdekt dat haar kanker terminaal is. Hij is net uit de gevangenis ontslagen en heeft dringend geld nodig. De opmerkelijke combinatie van documentaire en fictie is tot stand gekomen doordat Minervini opnieuw samenwerkte met de locals, ditmaal vagebonden die willen ontsnappen en de vrijheid tegemoet gaan.

Low Tide
Roberto  Minervini (VS, 2012), Engels gesproken, 92′
Een 12-jarige jongen en zijn alleenstaande moeder leven compleet langs elkaar heen. De jongen brengt zijn dagen alleen door terwijl zijn moeder aan het werk of aan het feesten is met vrienden. De eenzaamheid van de jongen geeft hem veel vrijheid maar ook het nodige verdriet.
Minervini maakte met Low Tide een film over verborgen geweld: verwaarlozing en emotioneel misbruik, die kinderen meestal machteloos achterlaat. Dit soort geweld raakt onze samenleving in de kern, maar er wordt zelden over gesproken.
Low Tide is de tweede film die Minervini in Texas heeft opgenomen met de lokale bevolking, en is zowel een documentaire als een fictiefilm over de onderbuik van Amerika, met al zijn tegenstrijdigheden.

Stop the Pounding Heart
Roberto Minervini (VS, 2013), Nederlands ondertiteld, 98′
Veertienjarige Sara, dochter uit een gezin van fundamentalistische christenen in Texas, wordt verliefd op haar buurjongen, de lokale rodeorijder. Met niet-professionele acteurs creëert Roberto Minervini een indringend portret van levens die geen deelhebben aan de Amerikaanse Droom.
Het huishouden van de boeren in een geïsoleerde gemeenschap op het Texaanse platteland is uiterst sober: tv, computer, telefoon of andere werktuigen van de duivel ontbreken, in plaats daarvan beidt de familie haar tijd met werken, bidden en religieuze studie. Sara wordt geacht haar elf broertjes en zusjes mee op te voeden en een toekomstige, door haar ouders  uitgezochte, echtgenoot terzijde te staan. Wanneer Sara zich aangetrokken voelt tot de minder streng-christelijke  buurjongen Colby, die als bull rider opgroeit in de ruwe wereld van de rodeo, begin ze vraagtekens te zetten bij de weg die anderen voor haar uitgestippeld hebben.

Voor vertoningsdata en tijden zie www.eyefilm.nl/america.

Stop the Pounding Heart en/of The Other Side zijn te zien in:
EYE Filmmuseum, Amsterdam
Filmhuis Den Haag
Chassé Breda
Verkadefabriek Den Bosch
Filmschuur Haarlem
Movie W – Wageningen
Lux Nijmegen
GroningerForum, Groningen (alleen The Other Side)

Bron: EYE