Game of Thrones en O.J. Simpson-serie grote winnaars bij Emmy’s

De Emmy Awards zijn zondagavond (lokale avond) uitgereikt in Los Angeles. De series American Crime Story: The People v. O.J. Simpson en Game of Thrones maakten hun favorietrol waar. Veep won voor het tweede jaar op rij een Emmy voor ‘beste komedieserie’.

Net als vorig jaar ging Game of Thrones er met de Emmy voor ‘beste dramaserie’ vandoor. De fantasyserie is nu de meest succesvolle serie ooit bij de Emmy Awards. Met de twaalf gouden beeldjes erbij van zondagavond komtGame of Thrones op een totaal van 38 gewonnen Emmy’s. Daarmee is het vorige record van Frasier (37) uit de boeken.

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson, de serie die gaat over de rechtszaak tegen de voormalig American football-ster O.J. Simpson, werd bekroond met de Emmy voor ‘beste miniserie’. Ook leden van de cast vielen in de prijzen: Courtney B. Vance (‘beste mannelijke hoofdrol in een miniserie of film’), Sarah Paulson (‘beste vrouwelijke hoofdrol in een miniserie of film’) en Sterling K. Brown (‘beste mannelijke bijrol in een miniserie of film’) kregen een Emmy.

Rami Malek

Rami Malek won, tot zijn eigen verbazing, een Emmy voor ‘beste mannelijke hoofdrol in een dramaserie’ voor zijn rol in Mr. Robot. In dezelfde categorie bij de vrouwen viel Orphan Black-actrice Tatiana Maslany in de prijzen.

Maggie Smith (Downtown Abbey) werd geëerd met een Emmy voor ‘beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie’. De 81-jarige Britse was echter niet aanwezig om het gouden beeldje op te halen. De actrice is nu negen keer genomineerd en won de Emmy vier keer, maar was nog nooit bij de uitreiking aanwezig. Ben Mendelsohn werd bekroond voor zijn bijrol in de dramaserieBloodline.

De ‘beste televisiefilm’ bij de Emmy’s was Sherlock: The Abominable Bride.

The Voice

Eerder op de avond mocht Julia Louis-Dreyfus een Emmy in ontvangst nemen voor ‘beste vrouwelijke hoofdrol in een komedieserie’ voor haar rol in Veep. Ze droeg de prijs op aan haar vader, die drie dagen geleden kwam te overlijden. In dezelfde categorie, maar dan bij de mannen, ging de Emmy naar Jeffrey Tambor voor zijn rol in Transparent.

Een geëmotioneerde Kate McKinnon (Saturday Night Live) kreeg een Emmy voor ‘beste vrouwelijke bijrol in een komedieserie’. Louie Anderson, die de allereerste was die een gouden beeldje mocht ophalen, ontving een Emmy in de categorie ‘beste mannelijke bijrol in een komedieserie’ voor zijn rol in Baskets.

Regina King (American Crime) won een Emmy in de categorie ‘beste vrouwelijke bijrol in een miniserie of film’.

Ook The Voice viel net als vorig jaar in de prijzen. Het tv-programma won een Emmy in de categorie ‘beste reality- en competitieprogramma’.

Jimmy Kimmel

De 68e uitreiking van de televisieprijzen werd gepresenteerd door Jimmy Kimmel. De komiek presenteerde de show ook al in 2012.

Vorige week werden in Los Angeles de Creative Arts Emmy Awards uitgereikt in aanloop van de Primetime Emmy Awards. Netflix-serie Making a Murderer won toen vier prijzen, waaronder voor beste documentaire. Game of Thrones won toen negen prijzen voor onder meer casting, stunts, make-up, kostuums en visuele effecten.

Nominaties

De fantasyserie Game of Thrones had dit jaar de meeste kans op prijzen, met 26 nominatiesAmerican Crime Story: The People v. O.J. Simpson was 22 keer genomineerd.

Vorig jaar brak Game of Thrones, met onder anderen de Nederlandse acteurs Carice van Houten en Michiel Huisman, het wereldrecord van meest gewonnen Emmy’s voor een enkel seizoen. Toen won de serie uit 24 nominaties twaalf Awards.

Bij de komedieseries had HBO-programma Veep de meeste nominaties. De serie, met Julia Louis-Dreyfus als grofgebekte vicepresident van de Verenigde Staten, sleepte 17 nominaties in de wacht.

Overzicht: winnaars Primetime Emmy Awards 2016

Bron: nu.nl