Winnende films Film by the Sea bekend gemaak

Ondanks het uitzonderlijk warme nazomerweer is het bezoekersaantal van Film by the Sea gestegen ten opzichte van 2015. Het festival, dat op 18 september eindigde, trok ruim 43.300 bezoekers.

Original Bliss won de Dioraphne competitie voor boekverfilmingen, I Daniel Blake de publieksprijs. Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake van Ken Loach was met 4.629 de absolute publiekslieveling, op de hielen gevolgd door Shepherds and Butchers van regisseur Oliver Schmitz naar het gelijknamige boek van Chris Marnewick. Op de derde plaats 24 Wochen van Anne Zohra Berrached met 4.536. Shepherds and Butchers heeft nog geen Nederlandse distributeur.

De Dioraphne Film en Literatuur Award ging naar Original Bliss / Gleissendes Glück van de Duitse regisseur Sven Taddicken, de TV5Monde prijs voor beste Franstalige film was voor Xavier Dolans Juste la Film du Monde. Voor een volledig overzicht van alle prijswinnaars, kijk hier. Festivaldirecteur Leo Hannewijk spreekt van ‘Een mooi festival met vele hoogtepunten. Ik ben erg blij met de samenwerking met CineCity en het team dat op professionele wijze de uitvoering van deze achttiende editie ter hand heeft genomen. Met deze editie van Film by the Sea hebben we film en literatuur bij een breed publiek op een prettige wijze onder de aandacht gebracht, wat natuurlijk ook goed is voor de provincie Zeeland, aldus Hannewijk.

Bron: Hollands Film Nieuws