DDG Seminar: The Making Of… diversiteit in de film- & tv-sector

Nederland zit boordevol uniek talent en bijzondere verhalen die niet of onvoldoende deel uitmaken van de film- en televisiesector. Daarmee doen we de makers tekort, maar ook het publiek. Ruim 20% van de bevolking heeft een niet-Nederlandse achtergrond, waarom zien we dit dan niet terug op de Nederlandse buis en in de bioscoop?

Zoals u wellicht weet heeft de DDG dit voorjaar leiding gegeven aan de werkgroep diversiteit met daarin vertegenwoordigers van de FPN, Netwerk Scenarioschrijvers en ACT. De aanbevelingen van deze werkgroep worden door DDG-bestuurslid Tessa Boerman gepresenteerd op het seminar The Making Of… diversiteit in de film- en tv-sector, dat DDG in samenwerking met ACT en het Nederlands Film Festival, met een financiële bijdrage van het Nederlands Filmfonds, op dinsdag 27 september organiseert. Op ons seminar willen we naar oplossingen zoeken en vooral ook duidelijk maken dat diversiteit, zowel inhoudelijk als financieel, een positieve impuls kan geven aan de gehele Nederlandse film- en televisiesector.

Tijdens dit seminar worden inspirerende cases en best practices gepresenteerd, zowel vanuit Nederland als vanuit een internationale context. Alle departmenten komen aan bod: regie, acteren, scenario en productie. Gastsprekers zijn onder anderen: Nike Jonah, Rodney Charles, Hesdy Lonwijk, Ghieslaine Guardiola, Karim Traidia, Karima Belhaj en Doreen Boonekamp.

Programma

Dinsdag 27 september Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe Zaal

13.00-13.15 uur Inloop

13.15 uur Muzikale ontvangst door Meral Polat (Nederlands actrice, theatermaakster en zangeres van Turks-Koerdistaanse komaf) en Remco Sietsema (Trekharmonica)

13.20 uur Welkom en opening door dagvoorzitter Kim Coppes

13.25 – 13.45 uur Keynote Nike Jonah (ex- senior diversity officer bij de Arts Council van Engeland en bestuurslid European Cultural Foundation). Wat is er, ongeacht context van land/cultuur, van belang voor culturele diversiteit; wat is de noodzaak, hoe komen we tot echte veranderingen? Welke valkuilen zijn er?

13.45 – 14.05 uur  Best Practice Regie: Hesdy Lonwijk
Regisseur Hesdy Lonwijk vertelt over zijn ervaringen sinds zijn eindexamen aan de NFTA. Na afloop van de presentatie is er een Q&A met zaal.

14.05 -14.25 uur Interview met Tessa Boerman (bestuurslid DDG en documentaire regisseur) over de werkgroep diversiteit / lancering toekomstplannen / Coaliton of the willing.

14.30 – 15.00 uur  (Kleuren) blind casten; interactieve quiz van ACT Acteursbelangen
(Kleuren)blind casten. Het klinkt zo eenvoudig, maar in de praktijk zijn de goede bedoelingen vaak niet opgewassen tegen onze unconscious biases; onze onbewuste vooroordelen. Niet zolang we zelf nog blind zijn voor wat die vooroordelen zijn. Via een interactieve quiz zal ACT de onbewuste denkbeelden van het publiek testen.
Presentatie: Ghieslaine Guardiola
Panelleden: Dennis Overeem, Dewi Reijs en Maeve van der Steen.

15.00- 15.30 uur PAUZE

15.30- 15.35 uur Muzikaal intermezzo Meral Polat (zang) en Remco Sietsema (Trekharomica)

15.35 – 15.55  Interview met regisseur Karim Traidia
Traidia was Gouden Kalf winnaar met De Poolse bruid in 1998 en is kroniekschrijver van het eerste uur van de Nederlandse multiculturele samenleving. Hij vertelt over zijn ervaringen als regisseur in Nederland en daarbuiten.

15.55- 16.35 uur  Panel over diversiteitsbeleid: Wat zijn de do’s en dont’s? o.l.v. Kim Coppes
Wat is effectief beleid? Filmfonds heeft nieuwe regelgeving aangekondigd, daar kan op worden gereageerd
Gasten o.aDoreen Boonekamp (directeur Nederlands Filmfonds), Karima Belhaj (voormalig ING hoofd diversiteit), Kim Koppenol (RTL project manager diversiteit) & Frans Klein (directeur TV, NPO).

16.35-17.00 uur Best practice: Acteren, scenario Rodney Charles
Rodney Charles/ UK  (Hollywood acteur, schrijver, regisseur en producent/vice president van de African Actors Association). Schreef en regisseerde o.a. African Cowboy en speelde in o.a. Tears of the sun van Antoine Fuqua met o.a Bruce Willis en Monica Bellucci.

17.00- 17.20 uur Best practices Productie
Kim Coppes interviewt Monique Busman (producent De Familie) en  Aydin Dehzad (Kaliber Film)

17.20 Afsluiting en Wrap up door Kim Coppes

17.30 uur Borrel in foyer van Blauwe Zaal

Tickets
Interesse om te komen? Kaartjes voor het seminar kunt u hier, voor 15 euro kopen (inclusief borrel na afloop).

Neemt u deel aan de Nationale Filmconferentie dan kunt u via de online-kassa van het Nederlands Film Festival een gratis kaart bestellen. Zie voor meer informatie: https://www.filmfestival.nl/profs_nl/evenementen/seminar-the-making-of-diversiteit-in-de-filmsector-2016

NB: het NFF biedt dit jaar elke dag de mogelijkheid om gebruik te maken van een lunchbuffet (12,50 euro) in Zindering in de Stadsschouwburg. Als je hier gebruik van wilt maken, klik dan hier voor meer informatie.

DDG Seminar: The Making of … diversiteit in de film- en tv-sector
Wanneer: dinsdag 27 september 2016
Tijdstip: 13.00 – 17.30 uur – met aansluitend borrel in de foyer
Waar: Stadsschouwburg, Blauwe Zaal, Utrecht
Voertaal: Engels en Nederlands

Tot de 27e september!

Met vriendelijke groet,
Bestuur en bureau DDG

Dit seminar wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Nederlands Filmfonds.