Metro Movies | 9 en 10 september | metrostation Bullewijk

Metrostation Bullewijk krijgt op vrijdag 9 en zaterdag 10 september een onherkenbare make-over door het gratis toegankelijke cross-over film fest Metro Movies.

Twee dagen lang film in de openlucht met cross-overs naar muziek, poëzie, spoken word, theater en fotografie onder de noemer #thisisdivercity. Verder kun je speed-daten, heerlijk eten bij foodtrucks uit verschillende windstreken en uit je dak gaan op de urban sounds van Metro Movies DJ’s.

#thisisdivercity
Onder het motto #thisisdivercity sluit het festival deze editie aan bij het jaarthema City of Diversity van de stad Amsterdam die zich met 180 verschillende nationaliteiten de meest diverse stad in Europa mag noemen. Want dat is wat Metro Movies is: een melting pot van mensen, culturen en kunstvormen met op de achtergrond de continue aanwezige dynamiek van de metro als symbool van verbinding. In de aanloop van het festival maakte Metro Movies de fotoserie Humans of the Metro (geïnspireerd op het wereldbekende Humans of New York) en vroeg mensen in de metro wat diversiteit voor hen betekent. De foto’s zijn gepubliceerd op Facebook en worden tijdens het festival geëxposeerd.

Nederland van Boven volgens Jörgen UNOM JG en Ellen Deckwitz
Op het programma van vrijdag 9 september staat een speciaal voor het festival gemonteerde compilatie van de VPRO documentaire Nederland van Boven met spectaculaire luchtbeelden van Nederland en portretten van mensen op de grond (eindredactie Geert Rozinga, concept compilatie en beeldselectie Hans Meiboom, editing Su Tomesen). Een visuele mindtrip die door dichtkunstenaars Jörgen UNOM JG. (Untouchable Nobody Outplays Many Jörgen Gario) en Ellen Deckwitz voorzien wordt van muzikaal en poëtisch commentaar. Jörgen UNOM JG (broer van kunstenaar en activist Quincy Gario) is één van de grondleggers van het schrijf- en performance art gezelschap Poetry Circle Nowhere. Op het podium vlecht hij muziek en poëzie tot een rauwe vorm van expressie en is daarmee niet voor niets één van de kanshebbers op de Grote Prijs van Nederland. Op Metro Movies staat Jörgen UNOM JG tegenover niemand minder dan Ellen Deckwitz. Ze won de NK Poetry Slam, heeft meerdere poëziebundels op haar naam staan, schrijft gedichten over het nieuws voor nrc.next en was meerdere keren te zien bij DWDD.

Dear White People
Op zaterdag 10 september vertoont Metro Movies de Amerikaanse satire Dear White People (Justin Simien, 2014) over racisme en white privilege in het huidige Obama tijdperk. Debuterend regisseur Justin Simien baseerde het scenario voor zijn veelbekroonde film (o.a. Special Jury Prize op het Sundance Film Festival) op zijn eigen ervaringen als zwarte student op een overwegend witte universiteit. Subtiel en met humor laat hij zien hoe de hedendaagse multiculturele samenleving in elkaar steekt. Theatermaakster en actrice Samora Bergtop, leading lady in de Nederlandse vertaling van de theaterklassieker A Raisin in the Sun (van de Afro-Amerikaanse toneelschrijfster Lorraine Hainsberry), maakt na afloop van de film een vertaalslag naar de Nederlandse situatie.

Metro Movies Shorts
Op beide dagen wordt voorafgaand aan het hoofdprogramma een reeks short films vertoond van internationaal bekroonde regisseurs. Allemaal films met de stad in al haar diversiteit in de hoofdrol. Daarnaast worden de resultaten gepresenteerd van de Metro Movies workshops bij de jongerenorganisatie Bijlmerenzo waarin twintig Bijlmerbewoners een eigen short film maakten: Zuidoost zoals je Zuidoost nog nooit gezien hebt!

Achter de schermen
Metro Movies wordt georganiseerd door Bijlmerbewoner Hans Meiboom. Volgens hem heeft de Bijlmer nog altijd, onterecht, een imagoprobleem. “Met Metro Movies wil ik laten zien dat er een andere Bijlmer is dan die we kennen uit de media en dat je prachtige dingen kunt doen met de publieke ruimte. Vertrekpunt is de metro als symbool voor de verbinding tussen mensen, tussen culturen, tussen centrum en periferie.”

Metro Movies wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, Heesterveld Creative Community en Bijlmerenzo.

Programma
vrijdag 9 september
18:00 – 20:00     Foodtrucks, DJ, Humans of the Metro
20:00 – 21:15      Metro Movies Shorts
21:15 – 21:45      Poetry Circle Nowhere
21:45 – 22:15      Metro Movies Shorts
22:15 – 23:00      Nederland van Boven met Jörgen UNOM JG vs Ellen Deckwitz
zaterdag 10 september
18:00 – 20:00      Foodtrucks, DJ, Humans of the Metro
20:00 – 20:30      Metro Movies Shorts
20:30 – 22:45      Dear White People met Samora Bergtop
22:45 – 01:00      Metro Movies Afterparty

Locatie: metrostation Bullewijk, Amsterdam Zuidoost (20 minuten vanaf Amsterdam Centraal Station, direct bereikbaar met metrolijnen 50 en 54)
Toegang: gratis

Bron: Metro Movies