Bekendmaking nieuwe Nederlandse inzendingen voor Oscars®

EYE international heeft twee Nederlandse titels bekendgemaakt die kans maken op een Oscar®. PARADE van Digna van der Put wordt de Nederlandse inzending voor de competitie Korte Animatiefilm en IMPORT van Ena SendijareviÄ de Nederlandse inzending voor de competitie Korte Fictiefilm.

PARADE van Digna van der Put Nederlandse inzending Korte Animatiefilm voor de Oscars®

De korte animatiefilm PARADE van Digna van der Put is uitgekozen om namens Nederland ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in de categorie Animated Short Film. De film maakt hiermee kans op het winnen van een Academy Award for Best Animated Short Film, oftewel een Oscar®. De film werd gekozen door de Oscar® selectiecommissie Korte Animatiefilm, welke bestond uit afgevaardigden van het Holland Animation Film Festival (HAFF), KLIK! – Amsterdam Animation Festival en de Vereniging van Nederlandse Animatieproducenten (VNAP).

Uit het rapport van de selectiecommissie: ”PARADE geeft een actuele maar ook tijdloze kijk op de optochten van het leven en de wereldgeschiedenis. De stijl en de techniek sluiten naadloos aan op het thema. De kijker stapt onschuldig mee op het vrolijke ritme om uiteindelijk te ervaren waar parades voor kunnen staan.“

PARADE  ging  afgelopen december in wereldpremière tijdens het London International Animation Festival (Groot-Brittanië). Vervolgens was de film te zien op een groot aantal vooraanstaande internationale festivals, zoals het Brussels Short Film Festival (België), Festival International du Film d’Animation d’Annecy (Frankrijk) en het Melbourne International Animation Festival (Australië). In het najaar wordt de film vertoond op het Filmets Badalona Film Festival (Spanje) en het Anima Mundi Festival (Brazilië). In Nederland is de film in september in de bioscoop te zien, tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

In de film PARADE  gaan zes fanfare fluitspelers op verkenningstocht door het landschap van het uniform. Een tocht die niet verloopt zonder kleerscheuren.

Digna van der Put (1980) is een onafhankelijke filmmaker en heeft een eigen studio in Rotterdam. Ze begon haar carrière als tekenleraar en na een paar jaar lesgeven besloot ze zich te specialiseren in animatie. In 2009 studeerde ze af aan de Willem de Kooning Academie  met de korte animatiefilm EEKHOORN & OLIFANT (2009). Vervolgens werkte ze aan grote projecten zoals de animatiespeelfilms PIM&POM – Het Grote Avontuur (2013), URBANUS (2014) en HEINZ. Momenteel werkt ze als animator in opdracht en realiseert tevens haar eigen projecten.

PARADE  is geproduceerd door Ton Crone van het Nederlands Instituut voor Animatie film – NIAf. De film is mede tot stand gekomen met een afwerkingsbijdrage van het Nederlands Filmfonds.

EYE International organiseert de selectie van de korte animatiefilm die namens Nederland wordt ingezonden naar de Oscars®, de kwalificatievertoningen van de film in Los Angeles en verzorgt tevens de inzending van PARADE naar de Academy. Op 24 januari 2017 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Best Animated Short Film. De Oscars® worden uitgereikt op 26 februari 2017.

Bekijk hier de trailer van PARADE : https://vimeo.com/180756965

IMPORT van Ena SendijareviÄ Nederlandse inzending Korte Fictiefilm voor de Oscars®

De korte fictiefilm IMPORT van regisseur Ena SendijareviÄ en producent Pupkin is uitgekozen om namens Nederland ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in de categorie Live Action Short Film. De film maakt hiermee kans op het winnen van een Academy Award for Best Live Action Short Film, oftewel een Oscar®. De film werd gekozen door de Oscar® selectiecommissie Korte Film, welke bestond uit een onafhankelijke jury van Nederlandse filmprofessionals.

De film ging afgelopen mei in wereldpremière tijdens het prestigieuze Cannes Film Festival in het onafhankelijke onderdeel Quinzaine des Réalisateurs (Directors’Fortnight). Inmiddels is de film geselecteerd voor meer dan 20 internationale festivals, waaronder DokuFest – International Documentary and Short Film Festival (Kosovo, winnaar: Best International Short Film), Toronto International Film Festival – TIFF (Canada) en het BFI London Film Festival (Groot-Brittannië). De film gaat in september in Nederland in première tijdens het Nederlands Film Festival.

De film vertelt het verhaal van een jong Bosnisch vluchtelingengezin dat na het verkrijgen van een verblijfsvergunning, in 1994 in een klein dorp in Nederland terechtkomt. Absurde situaties ontstaan wanneer de gezinsleden op een eigen manier deze nieuwe wereld hun thuis proberen te maken.

Regisseuse Ena SendijareviÄ (1987) werd geboren in Bosnië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Ze studeerde in 2014 af aan de Nederlandse Film Academie met de korte film FERNWEH. Zowel FERNWEH als haar eerdere korte film REIZIGERS IN DE NACHT (2013) gingen in première tijdens het Palm Springs Interntional Shortfest en werden vervolgens geselecteerd voor meer dan 80 internationale festivals en zijn veelvuldig bekroond. Ena werkt nu aan haar eerste speelfilm.

Pupkin (van producenten Pieter Kuijpers, Iris Otten en Sander van Meurs) produceerde naast IMPORT de prijswinnende films AANMODDERFAKKER en GEEN KONINGEN IN ONS BLOED, de voor de Emmy genomineerde TAART en JONGENS, en maakt series als SMERIS en VAN GOD LOS. Dit najaar verschijnt de nieuwe jeugdserie ENG en zal de productie RIPHAGEN op het NFF in première gaan. IMPORT  kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds.

EYE International organiseert de kwalificatievertoningen van de korte film in Los Angeles en verzorgt de inzending van IMPORT naar de Academy. Op 24 januari 2017 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Live Action Short Film. De Oscars® worden uitgereikt op 26 februari 2017.

De Nederlandse korte fictiefilm HOUVAST van Charlotte Scott-Wilson (producent: OAK Motion Pictures) heeft zich reeds gekwalificeerd voor de Oscars door het winnen van de prijs voor beste korte film op het TriBeCa Film Festival. Hiermee maakt ook deze film kans op een Oscar® voor Best Live Action Short Film. De film gaat over een jonge, getalenteerde celliste die van de ene op de andere dag last krijgt van podiumangst, nadat één van haar snaren losschiet tijdens een belangrijk concert.

Bekijk hier de trailer van IMPORT : https://vimeo.com/161663267

Bron: EYE International