Arab Camera Festival investeert in jonge Arabische filmmakers

Het filmfestival Arab Camera is bijna klaar voor de start. Van 29 september tot en met 2 oktober is Cinerama in Rotterdam in Arabische sferen! Dit jaar organiseert het festival tal van activiteiten om jonge filmmakers uit de Arabische wereld op weg te helpen.

Jonge filmmakers
Het Arab Camera Festival probeert jonge filmmakers, en specifiek die uit de Arabische wereld, te ondersteunen. Dit doet de organisatie door een podium te bieden aan deze jonge filmmakers en hun een kans te geven hun films te vertonen en toe te lichten. Daarnaast investeert het festival in de talentontwikkeling van vluchtelingen die in hun eigen land in de filmwereld werkten.

Oud/nieuw talent
Op 21 augustus heeft de eerste netwerkbijeenkomst voor vluchtelingenfilmmakers plaatsgevonden. Met ruim 20 man brainstormde festivaldirecteur Rosh Abdelfatah, in samenwerking met Stichting Sifr, met deze filmmakers over mogelijkheden hen een nieuwe start in Nederland te laten maken. Arab Camera kan hen wegwijs maken in de Nederlandse filmindustrie en hen met interessante mensen in contact brengen. En de filmmakers vinden ook een netwerk in elkaar.

Screenwriting lab
Dit jaar organiseert het Arab Camera Festival voor het eerst een ‘screenwriting lab’, samen met Cinephilia Productions uit New York. Deze intensieve 10-daagse workshop daagt jonge filmmakers uit het beste uit zichzelf te halen en hun ideeën te scherpen aan die van hun workshopgenoten en hun tutors. Labmentor Darine Hotait, van Amerikaans-Libanese komaf,en festivaldirecteur Rosh Abdelfatah, begeleiden 7 beginnende filmmakers in het bewerken van een kortefilmplan tot een korte film die klaar is voor vertoning. Na een strenge selectie iser nu een workshopklas samengesteld die parallel aan het festival aan de slag gaat.

Veelbelovend
De geselecteerde filmmakers die aan het screenwriting lab deelnemen zijn veelbelovend. Uit Nederland doen Abigail Prade, Kristijan Krajncan en Wout Malestein mee. Prade heeft heelde wereld doorgereisd voor studie en filmprojecten en Krajncan is naast filmmaker ook drummer en cellist. Filmmaker Malestein hoopt zijn film ‘Liminal Space’ uit te werken tot een louterende confrontatie tussen een kooivechter en zijn dementerende vader. De buitenlandse deelnemende filmmakers komen uit de Arabische wereld: Ahmed El Daradji (Irak), DeemaDabis (Jordanië), Fadi Syriani (Libanon) en Waref abu Quba (Syrië). Net als Krajncan hebben Dabis en Syriana ook andere activiteiten naast het filmmaken. Zo is Dabis ook vuurartiest en Syriana architect. El Daradji’s voornaamste werk bestaat uit documentaires over Irak.

Reis naar de Arabische wereld
Het Arabisch filmfestival Arab Camera is een jaarlijkse vierdaagse reis naar de Arabische wereld, van Marokko tot Oman. Naast een gevarieerd filmaanbod biedt het festival een debat, muziek, speciale thema-avonden en videokunst.

Bron: Arab Camera Festival