Digitaal gerestaureerde The General van Buster Keaton in de filmtheaters

Bij de herdenking van het vijftigste sterfjaar van slapstickacteur en filmmaker Buster Keaton brengt EYE een digitaal gerestaureerde kopie van The General (1926) uit in de landelijke filmtheaters. Keatons verbijsterende visuele grappen, de deadpan humor en de zorgvuldige opgebouwde spanningsboog maken The General tot een van de grote stille-filmklassiekers. De heruitbreng gaat vergezeld van de nieuwe soundtrack uit 1995, geschreven door componist Robert Israel.

Vertoningen in EYE op 3, 4, 7, 10 en 11 september, 15.00, met soundtrack. Daarna voor exacte data en tijden zie eyefilm.nl/thegeneral. Ook te zien in het land (zie overzicht hieronder), waarvan enkele voorstellingen met live begeleiding.

Vijftig jaar geleden overleed de slapstickacteur en filmmaker Buster Keaton (1895-1966), tijd om stil te staan bij een van zijn beroemdste films, The General , waarin Keaton als treinmachinist verzeild raakt in de Amerikaanse Burgeroorlog en er één lange, hilarische achtervolging van maakt. Buster Keaton behoort samen met Charlie Chaplin, Laurel and Hardy en Harold Lloyd tot de grootste slapstickacteurs uit de filmgeschiedenis, en maakt ook nu nog grote indruk met zijn verbijsterende visuele grappen en deadpan humor.

The General (1926) geldt als meesterlijke, spectaculaire reconstructie van een bewogen episode uit de Amerikaanse Burgeroorlog, bekend als ‘The Great Locomotive Chase’. Als treinmachinist Johnnie Gray gaat Keaton met zijn locomotief The General achter de Zuidelijken aan die een trein van de Noordelijke troepen hebben gestolen; Buster voert gekke capriolen uit met een kanon, raakt verstrikt in de aandrijfstangen van de locomotief en stookt zich helemaal suf om de trein aan de gang te houden – die dan tóch van de brug afvalt, een voor die tijd geweldige stunt.

Keaton wordt altijd omschreven als de man met de stoïcijnse gelaatsuitdrukking, een gezicht zonder spoor van emotie: ‘The Great Stone Face’. Maar ook deze stille-filmklassieker bewijst dat er juist heel veel uit zijn ogen spreekt: verdriet, teleurstelling, wanhoop, opluchting, begeestering.

Het scenario is gebaseerd op het boek The Great Locomotive Chase van William Pittenger. De nieuwe kopie gaat vergezeld van de in 1995 door componist Robert Israel geschreven soundtrack. Het trio Capital Trio (Annie Tångberg, Andreas Suntrop en Martin de Ruiter) verzorgt daarnaast een live begeleiding op de volgende dagen:

5 september  in Filmschuur Haarlem
24 september  in Groninger Forum
23 oktober in Gigant Apeldoorn
28 oktober  in Natlab Eindhoven

The General
Clyde Bruckman, Buster Keaton (VS, 1926), 79’, Nederlandse tussentitels. Leeftijd: vanaf 8 jaar. The General is ook zeer geschikt om met kinderen te bezoeken.

Landelijke vertoning
Onder andere in Filmhuis Den Haag; ’t Hoogt, Utrecht; Natlab, Eindhoven; Filmschuur Haarlem; Filmhuis Alkmaar; Fraterhuis Zwolle; Filmtheater Hilversum; Chassé Breda; Filmtheater Cinebergen, Bergen; Gigant Apeldoorn; Filmhuis Harderwijk; Louis Hartlooper Complex Utrecht; Focus Arnhem, Groninger Forum.

Bron: EYE