Toronto selecteert groot aantal Nederlandse films

Maar liefst tien Nederlandse films en coproducties zijn geselecteerd voor de komende editie van het Toronto International Film Festival (TIFF).

Vandaag maakte het festival bekend dat Toen mijn vader een struik werd van regisseur Nicole van Kilsdonk, haar wereldpremière beleeft binnen het TIFF Kids programma. De jeugdfilm, een productie van Lemming Film, vertelt het verhaal over een land in oorlog, door de ogen van een tienjarig meisje dat grip probeert te krijgen op een losgeslagen wereld.

Eerder werd al aangekondigd dat de wereldpremière van  Layla M. van Mijke de Jong, plaats vindt tijdens TIFF’s prestigieuze Platform competitie. De film, geproduceerd door Topkapi Films, gaat over de Marokaans-Nederlandse Layla M. (18), die zich steeds minder thuisvoelt in de Nederlandse samenleving. Ze sluit zich aan bij een groep jonge moslims, die langzaam maar zeker radicaliseren. Het is niet de eerste keer dat Mijke de Jong naar Toronto gaat, ook haar eerdere films Brozer (2014), Het zusje van Katja (2008), Tussenstand (2007) en Bluebird (2004) werden gepresenteerd op het festival in Canada.

Martin Koolhoven’s Brimstone wordt vertoond binnen Special Presentations. De thriller, geproduceeerd door N279 Entertainment, gaat eerst nog in wereldpremière op het Venice International Film Festival, en maakt daar in de Hoofdcompetitie kans op een Gouden Leeuw. Brimstone is een duister verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw. Een spannende, gewelddadige en epische thriller over Liz, een jonge vrouw wiens leven en dat van haar gezin op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee in haar leven verschijnt.

Bezness as Usual, geregisseerd door Alex Pitstra en geproduceerd door Selfmade Films, is opgenomen in het TIFF Docs-programma. In de documentaire legt Pitstra zijn zoektocht naar de man achter zijn vader vast. Daarin wordt hij geconfronteerd met de cultuurverschillen tussen hem en zijn Tunesische familie. Welke rol moet hij vervullen als zoon tussen twee culturen in? Bezness as Usual werd eerder deze maand gepresenteerd op het Locarno Film Festival, in de Critic’s Week sectie

Import van Ena Sendijarevic, geproduceerd door Pupkin Film, is geselecteerd voor de Short Cuts-competitie. De korte film, die in mei werd geselecteerd voor de Quinzaine in Cannes, vertelt het verhaal van een jong Bosnisch vluchtelingengezin dat na het verkrijgen van een verblijfsvergunning in een klein dorp in Nederland terecht komt. Absurde situaties ontstaan wanneer de gezinsleden op een eigen manier deze nieuwe wereld hun thuis proberen te maken.

Daarnaast zijn vijf minoritaire coproducties geselecteerd voor Toronto. Thomas Vinterberg’s The Commune (NL coproducent: Topkapi Films) is een van de Special Presentations. Blessed Benefit van Mahmoud Al Massad (NL coproducent: New Amsterdam) is opgenomen in het Discovery-programma. White Sun van Deepak Rauniyar (NL coproducent: The Film Kitchen) wordt gepresenteerd binnen Contemporary World Cinema en zowel By the Time It Gets Dark, van de Thaise filmmaakster Anocha Suwichakornpong, en Ayhan and Me, geregisseerd door de in Amsterdam woonachtige Turkse belit sag, zitten in de Wavelengths-sectie.

Het Toronto International Film Festival (TIFF) vindt plaats van 8 t/m 18 september: http://tiff.net/tiff/

Bron: EYE international