In memoriam: Marijke Jongbloed (1956-2016)

Ons bereikte het trieste bericht dat op 18 augustus jl. documentaireregisseur en trouw NBF-lid Marijke Jongbloed (1956) is overleden. We zullen haar herinneren als een bijzonder mens en een zeer bevlogen maker, die een bijzonder oeuvre achterlaat. We zullen haar missen.

Het Nederlands Film Festival publiceerde een overzicht van haar oeuvre:

Zij studeerde in 1980 af aan de Nederlandse Filmacademie met STAP VOOR STAP. De eindexamenfilm viel meteen in Frankrijk in de prijzen en was de Nederlandse documentaire inzending voor de Oscars in 1981. Haar fascinatie met de mensen achter de dansers die zij daarin portretteerde, was dermate groot dat dit resulteerde in DE VOLGENDE STAP (1992) en DANS VOOR HET LEVEN (2010). Op het IDFA 1989 won Marijke Jongbloed de scenarioprijs voor haar filmplan voor THE ART MERRY-GO-ROUND die in 1991 in premiere ging en de New Yorkse wereld van kunstenaars, kunstverzamelaars, -speculanten en –critici demaskeert. Het werk van Marijke Jongbloed kent een rijkdom aan persoonlijke verhalen waarin een breed publiek zich herkende; het vierluik FATAL REACTION speelde zich af in NEW YORK (1996), SINGAPORE (1996), BOMBAY (1998) en MOSKOU (2000) en stelde het aanknopen van liefdesrelaties centraal. De geheel eigen aanpak van Marijke Jongbloed klonk daarin door in een licht ironische toon die altijd gepaard ging met een groot respect voor de mensen die hun geschiedenis door haar lieten vertellen.

In SMILE AND WAVE (2003) volgde Marijke Jongbloed Nederlandse militairen op vredesmissie in Afghanistan en bracht zij treffend in beeld hoe deze militairen in een bizarre werkelijkheid hun klus moesten klaren. Variety noemde de documentaire een timely must-see. Films van Marijke Jongbloed werden geselecteerd door vele toonaangevende festivals.

Bron: Nederlands Film Festival