Oproep CinemAsia FilmLAB 2017 – Deadline: Vrijdag 16 september 2016

Ben je een filmmaker en wil je een film maken over de Aziatische diaspora? CinemAsia FilmLAB biedt 3 jonge filmmakers de kans een korte film te maken en deze te vertonen op het CinemAsia Film Festival. Het FilmLAB ondersteunt je in alle fasen van het productieproces. Je krijgt een mentor en CinemAsia FilmLAB biedt een financiële bijdrage. Ook kun je gebruik maken van een camera en post-productiediensten.

Voor de 10e editie van het CinemAsia Film Festival nodigen wij filmmakers uit een voorstel in te sturen met als thema:

“Liefde”
Liefde speelt een belangrijke rol in ieders leven. Liefde: het maakt je vrolijk, levenslustig, angstig en droevig. In balans of uit balans. Liefde laat je zingen, onder de douche, op de fiets, zomaar ineens.

Maar welke rol speelt liefde in Aziatische culturen? Welke rol speelt bijvoorbeeld de Aziatische moeder hierbij? Zijn er (ongeschreven) regels voor wat betreft de partnerkeuze? Hoe zit het met interraciale liefde, homoseksuele liefde of downdaten? Wat zijn wat liefde betreft de overeenkomsten en verschillen tussen de Aziatische en de Nederlandse cultuur? Welke rol vervult liefde in het leven van Nederlandse Aziaten van deze generatie?

Met dit thema willen we filmmakers inspireren om een verhaal te vertellen van de Aziatische diaspora waarin liefde een belangrijke rol speelt.

FILM PROPOSALS:
Stuur ons een video pitch (max. 2 minuten) waarin je ons vertelt wie je bent, waar je film over gaat en waarom je dit verhaal graag wilt vertellen. De videopitch stuur je via WeTransfer naar filmlab@cinemasia.nl

Je proposal bevat daarnaast ook:
1) Synopsis/samenvatting van je film van 10 minuten (maximal 600 woorden) – in Nederlands of Engels;
2) Je CV en recente foto;
3) Als je ze hebt: referenties naar recent werk (video links);
4) Schriftelijke motivatie waarom je deze film wilt maken (maximaal 300 woorden);
5) Naam en CV van je executive producer/ uitvoerend producent;
6) Korte beschrijving over hoe je denkt de film te gaan produceren (welke crewleden heb je op het oog? Met wat voor camera denk je te gaan werken? Zijn er al locaties of acteurs waar je aan denkt? etc.).

Veelgestelde vragen & de antwoorden

Wie kunnen meedoen?
In het bijzonder moedigen we filmmakers aan met een Aziatische achtergrond om hun verhalen te vertellen van de Aziatisch-Europese diaspora, maar iedereen met een Aziatisch diaspora verhaal kan een filmplan insturen.

Krijg ik hulp om de film te maken?
– Een ervaren film professional als mentor
– Camera-rental verzorgd door onze partner Cam-A-Lot
– Colorgrading verzorgd door onze partner Filmmore
– CinemAsia FilmLAB-producers overzien het gehele proces van A to Z.

Wie schrijft en regisseert de film?
Je schrijft en regisseert je eigen film.

Ontvang ik een productiebijdrage om de film te maken?
Je ontvangt van CinemAsia FilmLAB een productiebijdrage van 500 euro wanneer je de film binnen de deadline aanlevert. Je bent zelf verantwoordelijk voor het dekkingsplan van je film. Door bijvoorbeeld crowdfunding kun je ook meer geld voor je filmproject verzamelen of je kunt partijen zoeken die in natura een bijdrage willen doen (locatie, catering etc.).

Hoe zit het de filmrechten?
Stichting Cinema Asia heeft als enige volledige copyrights van alle films gemaakt in het kader van CinemAsia FilmLAB.

Waar worden de films vertoond?
De première van de films is tijdens de 10e editie van het CinemAsia Film Festival in Amsterdam. Na het festival proberen wij de films zoveel mogelijk te promoten en te tonen, binnen en buiten ons netwerk. Je bent vrij om je eigen film te promoten bij filmfestivals en andere platforms. De copyrights en rechten voor distributie en vertoning liggen bij Stichting Cinema Asia.

Hoeveel proposals worden geselecteerd?
In totaal drie projecten van 10 minuten (fictie of documentaire) worden uitgekozen. Uit alle inzendingen worden eerst 5 proposals geselecteerd voor de stemronde van het publiek. De projecten (inclusief de videopitches) worden vertoond op de website van CinemAsia. Het project met de meeste stemmen wordt geselecteerd. De 2 andere projecten zullen worden gekozen door CinemAsia FilmLAB.

Wanneer hoor ik of ik ben geselecteerd?
De selectieprocedure is als volgt:

– Vrijdag 16 september 2016: Deadline voor inzending
– Maandag 26 september 2016: Bekendmaking van de 5 filmmakers die zijn geselecteerd voor de stemronde door het publiek.
– Vrijdag 30 september 2016: De videopitches van de 5 geselecteerde deelnemers voor de publieksstemronde worden gepubliceerd op de CinemAsia website zodat mensen kunnen beginnen met stemmen. De stemperiode duurt 3 weken (van 30 september t/m 21 oktober 2016).
– Maandag 24 oktober 2016: Bekendmaking van de drie FilmLAB winnaars.

Hoeveel tijd kost het me om de film te maken?
Het FilmLAB is een intensief traject. De meeste deelnemers maken de film in hun vrije tijd, naast hun studie of werk. Wees je ervan bewust dat je veel tijd en energie moet steken in het realiseren van een film. Hoeveel tijd het kost wisselt per project en is afhankelijk van de ervaring van de maker en het productieproces.

Zijn er data die ik vrij moet houden om mee te kunnen doen aan het FilmLAB-programma?

Het is belangrijk dat je bij deelname afspraken nakomt en de planning respecteert. Houd in elk geval de volgende data alvast vrij in je agenda:
– Vrijdag 28 oktober 2016 Kick-off meeting met CinemAsia en de andere filmmakers.
– Vrijdagmiddag 11 november: individuele gesprekken over de definitieve versie van je script.
– Vrijdag 25 november individuele gesprekken over de definitieve versie van je productieplan.

– Meestal zijn er 2 tot 4 draaidagen nodig, afhankelijk van het script. De draaidagen zijn ergens op:
> Vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 december en/of
> Vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 december.

– Dinsdag 28 december: finale versie van je film.
– Ergens tussen 9 en 31 januari: color grading bij postproductiebedrijf Filmmore (een van onze partners).

Kan ik meedoen aan een van de filmprojecten als ik niet ben geselecteerd?
Ja, dat is mogelijk. Elk project heeft zijn specifieke productionele uitdagingen. Ben je geïnteresseerd om een rol te vervullen (cast of crew) bij een van de filmprojecten, bijvoorbeeld als productie-assistent, cameraman, geluidsvrouw, acteur of editor? Stuur een e-mail naar filmlab@cinemasia.nl en noem welke rol je voor jezelf ziet.

Over CinemAsia FilmLAB
Sinds 2006 organiseert CinemAsia Film Festival het CinemAsia FilmLAB. Doel is het stimuleren van mediaproducties binnen de lokale Aziatische community in Nederland. De positieve respons van pers en publiek bewezen de behoefte aan een grotere representatie van Aziaten op het grote doek en in de media. Inmiddels zijn er vanuit het CinemAsia FilmLAB 21 korte films geproduceerd. We zijn er trots op dat ook in 2017 het CinemAsia FilmLAB weer onderdeel van het CinemAsia Film Festival programma zal zijn.

Bron: CinemAsia FilmLAB