Film by the Sea ontvangt minder Zeeuwse films

Het internationale filmfestival Film by the Sea toont in september zo’n honderd films. Dit jaar zijn er beduidend minder Zeeuwse inzendingen. Festivaldirecteur Leo Hannewijk roept Zeeuwse filmmakers op alsnog hun films in te zenden voor het onderdeel Zeeuws Licht. Dat kan tot 27 juli.

Vorig jaar waren er meer dan dertig Zeeuwse inzendingen, een recordaantal. Dit jaar ligt dat aantal fors lager. Volgens Hannewijk is een film maken een dure aangelegenheid, zeker voor onafhankelijke cineasten.

Record
“Vorig jaar was er een recordaantal inzendingen, misschien was dat een behoorlijke aanslag op de portemonnee of misschien zijn goede filmmakers weggetrokken en zijn ze nu elders druk aan het filmen”, zegt Hannewijk. “Er is te weinig financiële ondersteuning in Zeeland voor filmmakers, eigenlijk alleen vanuit het Zeeuws Documentaire Fonds, en dat heeft maar beperkte mogelijkheden.”

Festival Film by the Sea heeft dit jaar een andere programma-indeling en Zeeuws Luik heeft een nieuwe naam gekregen: Zeeuws Licht. “Wij vinden Zeeuws Licht beter passen dan Zeeuws Luik. Het is een mooiere verwijzing naar de filmische eigenschappen van Zeeland, waar het licht toch wel heel bijzonder is. Mondriaan wist dat en filmmakers weten dat ook.”

Filmtalent
De uitreiking van de Zeeuws Licht Awards vindt altijd plaats op de laatste zaterdag van het festival, dit keer 17 september. De meedingende films zijn dan de hele dag te zien en rond de klok van half zes is de uitreiking gratis bij te wonen in zaal 1.

“Laat de films niet in de kast liggen”, roept de festivaldirecteur op, “maar laat ze tot leven komen op het doek, toon ze aan het publiek. Tijdens festivals is er een mix van publiek en professionals die weer feedback kunnen geven. Er worden soms zelfs ontdekkingen gedaan, zoals vorig jaar Marnix Ruben met De Overkant.”

Bron: Nu.nl