Een overzicht van de Amsterdamse openluchtbioscopen

In de zomermaanden is het op steeds meer plekken in de stad mogelijk om een film te kijken onder de sterrenhemel. Het Parool zet de Amsterdamse buitenbioscopen voor je op een rij.

Zwembadfilms op de boerderij
Deze zomer vertoont filmorganisatie Cineville zes films op het terrein van Buurtboerderij Ons Genoegen. Tussen de grassprieten kijk je elk weekend naar een hete film waarin een zwembad voorkomt. Alles om je klaar te stomen voor een zwoele zomer.
Vanaf zaterdag 21 juli komen onder andere Sexy Beast, Swimming Pool en Leaving las Vegas gratis voorbij.
Het volledige overzicht van de films staat hier.
Buurtboerderij Ons Genoegen, Spaarndammerdijk 319

Cult bij Dok
Elke woensdag (met goed weer) worden de hele dag gratis films vertoond bij Dok Amsterdam, op een enorm ledscherm van zeven bij vier meter. Overdag worden er kinderfilms vertoond en ‘s avonds verandert Dok de omgeving in een knus cultbioscoopje.
Aanstaande woensdag worden gratis vertoond: Dolfje Weerwolfje, Ratatouille, Labyrinth en Amélie.
Kijk hier voor meer info.
Dok Amsterdam, Moermanskkade 71

Films with a view bij Pllek
Op het stadsstand van Pllek in Noord wordt er (bijna) iedere dinsdag een filmavond georganiseerd. De komende twee weken staan de films Timbuktu en Tomorrow op het programma.
Bij Pllek staan geen grote geluidsinstallaties om de film goed te kunnen volgen, maar krijgen bezoekers koptelefoons.
Pllek, TT Neveritaweg 59, agenda, tickets zijn gratis en je kan reserveren via film@pllek.nl, de huur voor de koptelefoon kost €5,-.

Rooftop Movie Nights
Het dakterras van Floor 17 is de komende weekenden de ideale locatie om een filmpje te pakken met een weids uitzicht over stad. Hopelijk zit het weer dan wel een beetje mee, zo niet dan is het een mooi excuus om dicht tegen je date aan te kruipen.
Aanstaand weekend is de documentaire Amy (over het leven van Amy Winehouse) en de animatiefilm Up te zien.
Floor 17, Ramada Hotel, Staalmeesterlaan 410, kaarten vanaf €12,50, tickets en agenda.

Netflix & Chill
Op het nieuwe festivalterrein Thuishaven in Westpoort wordt dit jaar voor het eerst het Netflix & Chillfestival georganiseerd. Kijk vanuit een zitzak, hangmat of bubbelbad met een bak popcorn in je hand naar een van de films die op het festival worden getoond.
Voor een optimale festivalsfeer is er genoeg eten, een kampvuur, een sisha lounge en zijn er live acts.
Zaterdag 20 augustus, Thuishaven, Contactweg 150, tickets vanaf €16,50.

Pluk de Nacht
Op het Stenen Hoofd in West vind in augustus weer Pluk de Nacht plaats, een filmfestival in de openlucht. Het festival vertoont de beste films die nog niet in de Nederlandse bioscoop zijn uitgebracht.
Het festival is vrij toegankelijk en wordt mogelijk gemaakt door een grote groep vrijwilligers. Je steunt Pluk door een biertje te kopen aan de bar of door een strandstoel te reserveren in ruil voor een vrijwillige donatie.
3 augustus t/m 13 augustus, Stenen Hoofd, gratis, meer informatie.

Bijlmerbios
Onder metrostation Kraaiennest wordt van vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus na een randprogramma vol mode, stand-up en live muziek dagelijks een film gedraaid.
Bezoekers kunnen hun eigen stoelen meenemen, of een plaatsje zoeken op een van de nabijgelegen terrassen.
19 t/m 21 augustus, films starten rond 21.00 uur, metrostation Kraaiennest, gratis, meer informatie.

World Cinema Amsterdam
Een filmpje pakken op het Marie Heinekenplein, Q-Factory of in het Vondelpark, dat kan tijdens de zevende editie van World Cinema Amsterdam. Het festival toont de beste films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika en dit jaar is er speciale aandacht voor films uit Turkije.
Voorafgaand aan het festival worden er films getoond in het Vondelpark Openluchttheater (5, 6 & 12, 13 augustus) en tijdens het festival op het Marie Heinekenplein (24 t/m 27 augustus) en bij de Q-Factory in Amsterdam-Oost. Na het festival zijn er nog vijf festivalfilms te zien op het dak van het VU-hoofdgebouw.
Kaarten gaan vanaf 4 augustus in de verkoop vanaf €1,-, meer informatie.

Metro Movies
Metrostation Bullewijk wordt 9 en 10 september onherkenbaar gemaakt voor cultureel festival Metro Movies. Tijdens het septemberweekend wordt onder andere een speciale montage van Nederland van Boven vertoond. Rapper Gideon Everduin en Dichter des Vaderlands Anne Vegter treden vrijdag op.
Zaterdag wordt Dear White People vertoond, over racisme in Amerika.
Het hele programma is 15 augustus bekend.
9 & 10 september, metrostation Bullewijk, gratis, meer informatie.

Naast de buitenbioscopen zijn er uiteraard genoeg andere plekken in de stad waar je tijdens de warme zomerdagen terecht kan. Bekijk voor tips de Parool Zomerkaart.

Bron: Parool