Amsterdam krijgt nieuw filmfestival: Paff

Paff is de naam van het nieuwe filmfestival dat van 5 tot en met 9 oktober voor de eerste keer in Amsterdam wordt georganiseerd. De FilmHallen wordt het kloppend hart van het festival. Het vijfdaagse evenement gaat zich toeleggen op kwaliteitsfilms uit binnen- en buitenland, aldus de organisatoren. Paff is een initiatief van Het Parool, September Film en FilmHallen.

Paff staat voor Parool Film Fest. en moet volgens hoofdredacteur Ronald Ockhuysen de kracht van film als kunstvorm onderstrepen. ‘Paff moet een plek worden waar het publiek de hectiek van alledag kan ontvluchten en waar tegelijk antwoorden worden gegeven op vragen over onbekende werelden en overtuigingen’, aldus Ockhuysen.

Het programma bestaat vooralsnog uit vijfentwintig films die opvielen tijdens de filmfestivals van Cannes, Berlijn, Venetië en Toronto. Daaronder bevinden zich Fuocoammare van Gianfranco Rosi, La Fille Inconnue van de gebroeders Dardenne, Frantz van François Ozon. Tijdens Paff vinden er elke dag talkshows plaats en er zijn interviews met aanwezige filmmakers.

Het initiatief roept herinneringen op aan de Amsterdam Film Week. Dat festival wilde ook ruimte wilde bieden aan de kwaliteitsfilm en gebruikte de internationale festivals als pool om uit te selecteren. Dat festival moest er in 2014 na drie edities mee stoppen. Er konden niet voldoende sponsoren worden gevonden om het festival te continueren toen hoofdsponsor UPC er een punt achter zette.

Vanessa Henneman (Henneman Agency), Ronald Blom (Parool), Pim Hermeling (September Film) en Ronald Ockhuysen vormen samen het bestuur van de nieuwe stichting die het Paff-festival aanstuurt.

Paff gaat 5 oktober feestelijk van start in de FilmHallen. Het is nog niet bekend wat de openingsfilm zal zijn. Het programma wordt in september bekend. Op zaterdag 24 september komt er een speciale Paff-bijlage bij het Parool.

Bron: Holland Filmnieuws