Arab Camera Festival organiseert screenwriting lab september 2016

Het jaarlijkse Arab Camera Festival is volop bezig met de voorbereidingen voor zijn komende editie, die plaatsvindt van 29 september tot en met 2 oktober bij Cinerama inRotterdam. Dit jaar introduceert Arab Camera, in samenwerking met een culturele instelling uit New York, Cinephilia Productions, het ‘screenwriting lab’.

Unieke kans
Jonge filmmakers hebben vaak creatieve ideeën, maar ontberen soms de ervaring die hun film van de juiste scherpte voorziet of weten niet goed hoe hun film in de marktte zetten. Speciaal voor deze filmmakers organiseert het Arab Camera Festival het screenwriting lab. In een groep van 10 beginnende filmmakers werken ze hun projectplan voor een korte film uit tot een gereed product. Labmentor Darine Hotait is van Amerikaans-Libanese origine en leert de filmmakers hoe een verhaal op te bouwen, kritische keuzes te maken in hun regie en hun technische vaardigheden te vergroten. Daarnaast leren ze van de feedback van de gelijkgestemde filmmakers met wie ze de workshop volgen.

Selectieproces
Het screenwriting lab heeft tot doel filmmakers die afkomstig zijn uit de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika te ondersteunen en hen in staat te stellen uit te groeien tot een professioneel filmmaker. Er worden 5 filmmakers uit die regio geselecteerd en 5 filmmakers uit Nederland. Voor die laatsten geldt dat hun korte film zich af moeten spelen in die regio. Ze moeten minimaal al 1 film geregisseerd hebben en een uitgekristalliseerd idee hebben van de film die ze willen realiseren. Selectie geschiedt op basis van originaliteit van het ingediende project.

Bekend maakt bemind
Het screenwriting lab is een nevenactiviteit van het Arabisch filmfestival Arab Camera. Arab Camera biedt elk jaar een verrassend inkijkje in de Arabische wereld en programmeert films van Marokko tot Saoedi-Arabië. Arab Camera ziet het als zijn missie mensen bekender te maken met de Arabische wereld en jonge filmmakers uit de regio een kans te bieden zich verder te ontwikkelen en hun stem te laten klinken in Europa. Naast een gevarieerd filmaanbod biedt het festival een debat, muziek,speciale thema-avonden en videokunst.

Contact
Arab Camera Festival, Ruthie Delwel – info@arabcamera.nl

Cinephilia Productions, Darine Hotait – darine@cinephiliaproductions.com

Bron: Arab Camera Festival