Nederlandse films maken kans op studenten-Oscar

Twee Nederlandse films maken dit jaar kans op de Student Academy Award. De organisatie van de Oscars reikt die jaarlijks uit aan de beste studentenfilms ter wereld.

De studenten-Oscars werken dit jaar voor het eerst met drie verschillende categorieën; in twee daarvan staat een afstudeerfilm van studenten van de Nederlandse Filmacademie op de lijst van genomineerden. Dat staat op de website van de Nederlandse Filmacademie. Er werd een recordaantal van 1749 titels uit de hele wereld ingezonden.

In de categorie beste buitenlandse film is Lazarus van regisseur Gonzalo Fernandez, scenarist Marielot van der Slikke en producent Julia Rombout door. Het is een absurdistische roadmovie over een moeder die niets meer heeft om voor te leven. Gonzalez studeerde met deze film af aan de Nederlandse Filmacademie. In de categorie zijn achttien titels geselecteerd; drie daarvan worden uiteindelijk bekroond.

In de categorie beste buitenlandse documentaire maakt My Silicone Love van regisseur Sophie Dros en producent Eleanora de Rijke een kans. Hier zijn zeven titels geselecteerd; hiervan wordt er uiteindelijk eentje bekroond.

My Silicone Love gaat over een man die dertien levensechte poppen heeft en van ze houdt alsof het echte mensen zijn. Dros won eerder de Best Dramatic Short prijs op het Cinekink Festival in New York voor haar documentaire Rubber Romance.

De winnaars worden in september bekendgemaakt. De laatste keer dat een Nederlandse productie werd genomineerd, was twee jaar geleden.

Bron: Het Parool