European Animation Awards van start in 2017

De Oscars zijn ongetwijfeld de bekendste, internationale filmprijzen ter wereld. Er zijn weliswaar twee categorieën voor lange en korte animatiefilms, maar met slechts ruimte voor vijf genomineerden valt er elk jaar heel wat knap werk uit de boot.

Als tegenbeweging zijn de Annie Awards in het leven geroepen. Niet alleen studio’s kunnen prijzen winnen, maar ook individuele mensen die een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan films, series en andere geanimeerde producties. Zo zijn er tientallen categorieën, bijvoorbeeld voor de beste regisseur, animator, storyboardtekenaar, ontwerper, editor en stemacteur. Helaas blijken de Annies in de praktijk toch vaak naar producties van Amerikaanse bodem te gaan.

Daarom zijn nu de European Animation Awards (EAA) opgericht. Elk jaar zal er een avond plaatsvinden waarop het vele talent van het Europese continent wordt gevierd. De prijzen, die de hoogste onderscheiding willen worden voor animatie in Europa, moeten het werk aan deze kant van de oceaan in de kijker plaatsen. Er zouden zo’n 18 à 20 categorieën komen waarin artistieke prestaties worden bekroond.

De voorzitter van de EAA is de Britse Chicken Run– en The Pirates!-regisseur Peter Lord (Aardman). Andere bezielers zijn onder meer de Franse producent Didier Brunner (Folivari) en zijn Ierse collega Paul Young (Cartoon Saloon). Bij de bestuursleden vinden we ook gedreven mensen uit de Benelux, zoals Ton Crone (directeur van de Vereniging Nederlandse Animatie Producenten), Doris Cleven (directrice van het Anima-festival in Brussel) en Stephan Roelants (oprichter van Mélusine).

Werk uit veertig landen uit Europa komt bij de EAA aan bod. Organisaties en festivals zoals Cartoon en Annecy zijn ook bij de oprichting van de prijzen betrokken. Iedereen uit de animatiesector die lid wordt van de EAA zal een stem kunnen uitbrengen. De eerste ceremonie wordt ergens in 2017 gehouden. De Academy heeft de Oscars, maar de EAA zoekt momenteel nog naar een goede naam voor de prijzen.

Meer informatie vind je op deze website.

Bron: Variety/Animatieblog