28 procent van Nederlandse films bereikt gouden status

Ongeveer 28 procent van de Nederlandse films die sinds 2003 in de bioscoop zijn uitgebracht heeft de gouden status bereikt. Dat betekent dat meer dan 100.000 mensen de betreffende film hebben gezien.

Dat blijkt uit een inventarisatie van NU.nl en cijfers van het Nederlands Film Festival (NFF). Dit jaar hebben onder andere Rokjesdag, Familieweekend, Knielen op een Bed Violen en Publieke Werken de 100.000 bezoekers gehaald.

2013 en 2015 zijn tot nu toe de succesvolste jaren voor de Nederlandse filmindustrie wat betreft gouden films. In die jaren bereikten 18 films de grens van 100.000 bezoekers. 2006 was het jaar waarin de minste films goud werden, namelijk vijf stuks.

‘Inflatie’
“Ik denk dat er wel een duidelijke inflatie heeft plaatsvonden”, zegt Martin Koolhoven, regisseur van de eveneens goedbezochte films Oorlogswinter en Het Schnitzelparadijs.

“In 2005 was die grens van 100.000 nog wel juist. Toen was het nog bijzonder om bijvoorbeeld platina te halen. Maar er is een opleving gekomen van de Nederlandse film.”

Nederlands Film Festival
Het Nederlands Films Festival (NFF) ziet vooralsnog geen redenen om de grens van 100.000 bezoekers te verhogen.
“Het Nederlands Film Festival en het Filmfonds bekijken jaarlijks de grenzen voor de Kristallen, Gouden, Platina en Diamanten Film. Deze sluiten wat ons betreft nog steeds goed aan bij het publieksbereik van Nederlandse bioscoopfilms”, legt een woordvoerster van het NFF uit.

Bron: NU.nl/Eke Bosman & Jerry Vermanen